Annons
Nyheter

Låt oss välja den 6 juni

Jubel och glam. I morgon firar vi nationaldag, folkets dag.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2012
Foto: 

Andra röda dagar är antingen kyrkliga eller just bara röda. Ändå finns det en märklig motvilja mot att överhuvudtaget fira nationen, en beröringsskräck, som om nationaldagsfirande var detsamma som storvulen och trångsynt nationalism.

Det är så mycket mer.

Annons

Åtminstone om det tas på allvar av andra än de som med sin nationalism menar stängda gränser och konserverat kulturliv. Sedan både kyrkan och arbetarrörelsen blivit angelägenheter för en allt mindre del av befolkningen är den 6 juni dessutom den enda dag då alla i Sverige kan samsas kring något som är lite större: nationen.

Egentligen borde alla val hållas på nationaldagen. Det skulle vara en tydlig markering av vad dagen ska ägnas åt: inte nödvändigtvis känslopjunk och konsensus om hur vackert fanan vajar, utan lika gärna seriöst tankeutbyte om vad vi är och vad vi vill bli.

Men att flytta nationaldagen till den andra söndagen i september låter sig nog inte göras, bättre då att flytta valen till den 6 juni. Det skulle underlätta för budgetprocessen, som ju sker under hösten – särskilt om det blir maktskifte. En nyvald regering kan behöva större möjligheter än i dag att påverka politiken redan från start.

Och är det någon dag som borde helgas med lite extra ledigt, så är det valdagen: Demokratins högtidsdag.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons