Annons
Nyheter

KD byter karta och kompass?

Mats Odell (KD) kandiderar ända in i kaklet. Varken valberedningens petning av honom från partitoppen eller dess förord av Göran Hägglund som fortsatt partiledare tycks ha minskat tron på framgång. Det har bara fått Odell att ändra taktik. Vilket är gott.
Nyheter • Publicerad 30 december 2011

I Dagens industri (29/12) hävdar han nu att partiledarvalet ytterst handlar ”om ett val av politisk kurs.” Odell vill lämna ”den allt trängre socialliberala mitten” för att bedriva en mer värde­orienterad politik.

Så har det inte låtit tidigare. Odell har velat tona ned all värdekonservatism. Politiska bedömare har följdriktigt tolkat detta som att det inte finns någon större politisk skillnad mellan Odell och Hägglund. Det har bara varit Odells stödtrupper som har märkt ut sig: den kristna, moralkonservativa höger som fortfarande gräms över att partiet har accepterat homosexuellas rätt att gifta sig och adoptera barn. Slutsatsen har blivit att partiet inte har något att vinna enbart på att ersätta den populäre och folklige Hägglund med den gråe tjänstemannen Odell.

Annons

Men nu blir det alltså match, även om det efter Odells första inlägg återstår en hel del att förklara. I Di kopplar han reformer för att stärka småföretagande till värdekonservatism. Frågan är om väljarna anser att ändrade turordningsregler i Lagen om anställningsskydd, sänkta arbetsgivaravgifter, avskaffat sjuklöneansvar och införande av schablonbeskattning för småföretag verkligen är moralkonservativa reformer. Övriga allianspartier, intensivt upptagna med att trängas med varandra i den socialliberala mittfåran, gör det inte.

Det kan bli ett intressant extra riksting i Västerås den 28 januari. Ska KD förbli en del av den mittenorienterade alliansfamiljen eller ska man orientera sig allt längre åt höger?

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons