Annons
Nyheter

Individen som partiets egendom

Socialdemokraterna har lämnat ut uppgifter ur sitt medlemsregister till opinionsinstitutet Sifo.
Nyheter • Publicerad 14 december 2012
Äger?
Äger?Foto: Jan-Erik Ander

Partiet har velat få hjälp med att ta reda på hur medlemmarna ser på sitt medlemskap och vad de tycker i ett antal politiska frågor.

Detta kan tyckas vara tämligen okontroversiellt. Kruxet är att även icke-medlemmar har kontaktats, skriver Dagens Nyheter (13/12). Och att S inte heller har fått medlemmarnas medgivande att lämna ut deras personuppgifter till en tredje part, vilket krävs då medlemskap i ett politiskt parti klassas som känslig information. Datainspektionen har inlett ett tillsynsärende.

Annons

Det bör påpekas att Datainspektionen redan tidigare har riktat kritik mot S. Då handlade det om partiets egenägda kassako A-lotterierna, som fått namn och adresser direkt ur medlemsregistret. Här fanns en mycket tydlig affärsplan, som går hand i hand med försvaret av spelmonopolet och det egna vinstintresset. 2011 fick moderpartiet 52 miljoner kronor från A-lotterierna, vilket motsvarar en femtedel av de totala intäkterna. Ungdomsförbundet fick 40,9 miljoner.

I fråga om opinionsundersökningen kapitaliserar S också på sitt medlemsregister. Inte ens kommersiella företag agerar så krasst, trots att kraven på skydd för den personliga integriteten är mindre stränga för rena kundförteckningar än för noteringar över partimedlemskap.

Tankarna går till Bodströmsamhället och IB-affären. Den enskilde individen som redskap för kollektivet. Synen på vad som är viktigast.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons