Annons
Nyheter

Hårdnande strid till vänster

I Socialdemokraternas kris ser Vänsterpartiet sin chans. Konstigt vore det väl annars. Den rödgröna kannibaliseringen har bara börjat.
Nyheter • Publicerad 9 december 2011
Slåss om ...
Slåss om ...Foto: 
... samma väljare.
... samma väljare.Foto: 

Som så ofta till vänster handlar det dock inte främst om idéer utan om att vilja representera en viss grupp av väljare, klasstänkandet. V vill ”bli arbetarnas självklara företrädare”, som Framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson formulerar det.

Av den slutrapport Gabrielsson presenterade på torsdagen framgår dock att receptet för framgång till stor del består av samma, gamla förbrukade ingredienser som fem val i rad har fått väljarna att finna V allt mindre aptitligt.

Annons

Ny är möjligen tanken på att vidga feminismen, vad det nu innebär, och att ”ta fajten mot hög arbetslöshet”. Arbetslinjen är inte precis något som historiskt har förknippats med arvtagarna till kommunismen.

Lite uppmuntrande är det att V äntligen ser behovet av mer yrkesutbildningar och lärlingsanställningar. Frågan är bara vad det innebär och hur långt partiet är redo att gå.

Håkan Juholt har i sin retorik tagit Socialdemokraterna åt vänster. Ett av alla hans utspel har handlat om att riva upp principbeslutet från förra kongressen om att acceptera vinster i välfärden. Så lämnas det för regeringsinnehavet så avgörande politiska mittfältet åt andra att exploatera.

Till helgen väntas Jonas Sjöstedt presenteras som valberedningens förslag till ny Vänsterpartiledare.

Kampen om vänsterväljarna har bara börjat.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons