Häda i yttrandefrihetens kyrka
Det är inte detsamma som att allt får sägas på vilket sätt och i vilket sammanhang som helst. Hets till våld, förtal och illvillig ryktesspridning i offentligheten med syfte att skada tar de flesta avstånd från. En inskränkning för att skydda rikets säkerhet försvaras av alla som inte är Wikileaksskadade.
Men det finns de som vill förbjuda mer.
Efter att amatörfilmen Innocence of Muslims utnyttjats för att hetsa fram upplopp och död till försvar för profeten Muhammed har dessvärre något hänt. Människorättsjuristen Jacob Mchangama vid den danska tankesmedjan Cepos skriver i Wall Street Journal (3/10) om hur Islamiska konferensen, ICO, i FN driver på för att utöka definitionen av hatbrott till att omfatta också yttranden på religiös grund. EU:s höge representant Catherine Ashton har tillsammans med förträdare för ICO och Arabförbundet å ena sidan föredömligt försvarat yttrandefriheten och fördömt hets och våld, men å den andra olyckligt understrukit vikten av att ”respektera alla profeter”.
Detta riskerar att uppfattas som att EU sätter likhetstecken mellan att kränka någons religiösa uppfattning och att frammana hot och våld, tror Mchangama. Det är förhoppningsvis en övertolkning.
Religionsfriheten är viktig. Den som vill ska få tro i fred. Den som inte vill tro ska slippa. Men det är en frihet som ska balanseras mot andra friheter. Precis så som yttrandefriheten har sina gränser så har värnandet av alla möjliga olika religiösa symboler det.
Kravet på att slippa bli kränkt hör hemma i det sociala umgänget, i det som brukar kallas för god ton på tu man hand – och möjligen var det detta Ashton menade, även om hon genom att uttala sig tillsammans med organisationer som vill se ett förbud sprider en osäkerhet.
Även åsikter som många uppfattar som djupt kränkande måste få uttryckas offentligt. Annars skulle invanda föreställningar inte kunna utmanas. Då skulle utvecklingen avstanna. Möjligheten att byta tro begränsas. Yttrandefriheten gäller hycklare lika mycket som välbelevade och empatiska liberaler.