Annons
Nyheter

Egen ledighet bättre än påtvingad

Under förra mandatperioden diskuterades valfria helgdagar i Region Skåne.
Nyheter • Publicerad 15 november 2012
Håller helg.
Håller helg.Foto: Mikhail Metzel

Femklövern hade reformen med i sitt 18-punktsprogram för att utveckla regionen. Sedan dess har frågan i det närmaste fallit i glömska. Verksamheten ansåg att det inte fanns något behov.

I Tyskland har Hamburg nu infört sådana.

Annons

Behov eller inte, frågan om rörliga röda dagar är större än så. Det är ingen naturlag att alla ska fira kristna högtider, eller ens muslimska. Många firar inte våra högtidsdagar alls, även om många ger varandra presenter på julafton för att minnas Jesus födelse, eller varför de nu gör det.

Valfrihet även i denna del är en markering av individens frihet och självbestämmande. Sammanlagt handlar det om cirka tio dagar per år.

Statsreligionen är avskaffad sedan 2000 och det finns ingen anledning för svenskarna att ha ledigt samtidigt som alla andra om de inte vill det. Regionrådet Katarina Erlingsson (C) sa 2010 att någon kanske hellre vill vara ledig på sin födelsedag. Det är en god tanke. Någon annan kanske inte vill tvingas fira en socialistisk helgdag som första maj.

För många arbetsgivare skulle den ökade flexibiliteten nog vara välkommen. Några måste ha personal på plats dygnet runt, året om. Om personalen då själv kunde välja när man vill hålla storhelg skulle det troligen underlätta för samtliga, både arbetsgivare och arbetstagare. Svårigheten är om det ska vara en rättighet. Så har det inte varit hittills. Många har tvingats arbeta när andra har varit lediga.

Region Skåne borde lyfta frågan på nytt, uppmana verksamheten att öka personalens frihet – och öka attraktionskraften som arbetsgivare.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons