Annons
Nyheter

Det är dags att tala om det i stället

Somalier i småländska Forserum har trakasserats. Barn har misshandlats.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2012

Somaliska föreningens lokaler har vandaliserats, bland annat har spargrisar kastats in genom fönstren. Under det senaste året har 65 av 160 somalier flytt från byn. Misstankarna riktas mot ett lokalt ungdomsgäng.

”Det behöver inte alls handla om ett rasistiskt dåd, bara därför att det är somalier som är inblandade”, sa kommunalrådet Anders Karlsson (C) efter ett krismöte på onsdagen.

Annons

Så det skulle alltså bara handla om lite vardagligt gnabb? Hör det till vanligheterna att kasta grisar på sina ovänner i Forserum, muslim eller inte?

Nej, knappast. Symboliken går inte att ta miste på. Här finns en rädsla på djupet hos de drabbade. Dessvärre verkar det finnas en rädsla också hos kommunalrådet. Han vågar inte tala om det hemska som sker på rätt sätt.

Det är likadant i Tomelilla. Fallet med stenkastning mot en somalisk kvinna 2010 upprörde. Polisen erkände med tiden att man inte hade agerat tillräckligt och politikerna att de inte hade tagit sitt ansvar. En integrationsberedning tillsattes. Den har sonderat läget. I en rapport till kommunfullmäktige i juni slogs fast att det inte finns någon rasism eller främlingsfientlighet i kommunen. Det framtida arbetet ska därför inrikta sig på att ändra mediebilden. ”Problemet är att tidningarna skriver om det”, som Daniel Wilby (MP) så träffande beskriver försöket till perspektivskifte i YA (23/8). Skygglapparna på.

Brott med rasistiska inslag klassas som hatbrott. Det är inte utan anledning. Sådana brott ska prioriteras därför att de handlar om kränkningar mot mänskliga rättigheter.

Då duger det inte att blunda när elskåpen pryds av kränkande bilder på ”skäggbarn”. Eller att vända på resonemanget, skylla på mediebilden och förneka förekomsten av trångsynthet. Integrationsberedningens rapport borde för övrigt göra det senare omöjligt.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons