Annons
Nyheter

Balansakt i Mellanöstern

Kairo. Den turkiske premiärministern Recep Erdogans besök här i Egypten i veckan har mötts med blandade känslor. Dels är Mellanösterns största och viktigaste land sårbart efter Mubarak, dels finns en önskan om att inte ytterligare stöta sig med Israel.
Nyheter • Publicerad 14 september 2011

Turkarna har en lång gemensam historia med egyptierna. Från 1517 var det en del av det osmanska väldet under mer än trehundra år. När Erdogan nu gör sin rundresa i regionen – även Libyen, Tunisien och Gaza står på besökslistan – är det i första hand för att hävda Turkiets ekonomiska intressen. Turkiska företag står på kö för att få etablera sig, och har stora chanser att favoriseras sedan EU-länderna under allt för lång tid har agerat på gränsen till klandervärt vagt. För Egypten handlar det om handel, om att få snurr på ekonomin.

Den andra sidan är förhållandet till Israel. Turkiet är sedan förra årets Ship to Gaza, då nio turkiska medborgare dödades, i diplomatisk strid med israelerna. Efter den FN-rapport som nyligen slog fast att israelerna hade använt övervåld utvisades Israels ambassadör i Turkiet tidigare nu i september.

Annons

I Kairo är förvåningen dessutom fortfarande stor efter fredagens stormning av den israeliska ambassaden här. ”Köpta busar” med tillhyggen i händerna sökte sig direkt till ambassadkravallerna, utan att passera Tahrirtorget. Vem hade intresse av det? Vem hade anlitat dem? Den konspiratoriskt lagde kan peka på det styrande militärrådet på jakt efter en yttre fiende, samtidigt som rådet rimligen är mer intresserat av stabilitet än av ett nytt krig med Israel.

Egyptierna minns sina krig mer än vad de minns det osmanska herraväldet. De vill inte riskera att förnedras på nytt. Därför divideras det mycket kring Erdogans besök på Gazaremsan, och följderna av det.

Israel blir allt mer isolerat i Mellanöstern. Frågan är hur det påverkar den geopolitiska maktbalansen – och det egyptiska militärrådets intresse av att bevara sina privilegier, och sitt inflytande.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons