Annons
Nyheter

Värdefull Fridolin

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill sänka riksdagsledamöternas arvode.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2012

Det klargjorde han nyligen i en webb-tv-intervju med Expressen. I tidigare motioner har Fridolin och partikollegor föreslagit en koppling till prisbasbeloppet, vilket i dag motsvarar 44 000 kronor.

Det går säkert hem hos många väljare. Men riksdagsledamotens arbete är viktigt och ska värderas därefter. Ett heltidsuppdrag som lagstiftare är värt de 57 000 kronor i månaden som är nivån i dag. Åtminstone om riksdagsledamoten sköter sig och lägger lika mycket tid och energi på det som Fridolin synes göra.

Annons

För övrigt gäller det även kommunalråd, som ibland har kopplat sitt arvode till riksdagsledamöternas nivå, men ibland tjänar betydligt mindre än så. Det för ett uppdrag som tar väsentligt mycket mer tid än 40 timmar i veckan. Det är inget att vara ekonomiskt avundsjuk på.

Det är inte nivån på arvodena som är problemet. Däremot är ledamöterna för många. Och villkoren efter avslutad politisk karriär som riksdagsledamot eller minister är stötande. Listan är lång på avdankade politiker som tycker att det är okej att leva livet ut på höga bidrag. Kort omställningsförsäkring, visst, men arbetslinjen ska gälla alla. Även före detta finansministrar.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons