Nyheter

Vadå överskottsmål?

Ös på! Uppmaningarna är många till Anders Borg att släppa greppet om det överskottsmål som sanerade Sveriges offentliga finanser under 1990-talet.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2013
Foto: Olle Magnusson

Allt fler av målets tidigare anhängare, till och med dess konstruktörer, har anslutit sig till påhejarna av att öka statens utgifter. De vill lösa arbetslöshet och dålig tillväxt genom att låna till att spendera.

Eftersom Sverige har historiskt låg statsskuld och kronan är högt värderad kan Riksbanken sänka räntan och Anders Borg ösa på med miljarder till infrastruktur, skattesänkningar och/eller statsbidrag till kommuner, är budskapet.

Det är bara ett litet problem. Anders Borg har allt svårare att behålla greppet om statsfinanserna, överskottsmålet finns kvar, men försvinner allt längre bort och blir snart omöjligt att träffa.

De offentliga finanserna blir sämre än väntat i år och nästa år, enligt Ekonomistyrningsverket, ESV. ESV konstaterar att indikatorerna tyder på att överskottsmålet inte nås. Det är tillväxten i ekonomin som är svag, BNP stiger inte i den takt som finansminister Borg hoppats på.

Det finns underfinansierade delar i Sverige. Bredbandsnätet borde byggas ut över hela landet, vägarna är dåligt underhållna och järnvägsnätet behöver hinkvis med guldpengar. Men det är lätt att öppna kranarna från det offentliga, betydligt svårare är det att dra åt dem. Att lägga pengar på rätt saker är det stat och kommun ska koncentrera sig på. Med ett av världens högsta skattetryck gäller det att prioritera och i högre grad investera i det som skapar tillväxt.

Det är inte tiondelar i Riksbankens räntepolitik, litet överskott eller litet underskott i de offentliga finanserna som är avgörande för om företag ska växa och jobben bli fler. Det är att fler vågar bli företagare.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.