Annons
Nyheter

Till minnet av dödens väg

När infrastruktur Catharina Elmsäter-Svärd i dag inviger motorvägen mellan Trelleborg och Vellinge har den hunnit bli en självklarhet.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2012
Motorväg på väg. Arkiv: Claes nyberg 2010
Motorväg på väg. Arkiv: Claes nyberg 2010Foto: 

De mörka regniga kvällarna genom ett landskap av tillfälliga körfältskyltar under utbyggnaden är ett minne bland andra. Då kunde trelleborgarna ändå se ljuset framför sig: snart skulle vägen ligga öppen.

Värre var det under de många långa åren fyllda av överraskande möten med långtradare som körde om långtradare och pressade ut mötande trafikanter mot en maglarpsk dikeskant. Eller minns ni den hetsade hetsande grå Mercedesen vars förare tyckte att en meter var lagom säkerhetsavstånd och som inte förstod omöjligheten i att köra om tio lastbilar strax utanför Håslöv?

Annons

Den gamla E 6 var länge en av Sveriges farligaste vägar. Ändå hände ingenting. Det var en tydlig symbol att motorvägen slutade vid Vellinge och inte gick till Trelleborg, trelleborgarna och en av Sveriges största hamnar.

Jag är övertygad om att läsarnas engagemang kanaliserat i Trelleborgs Allehandas extra bilaga och uppvaktning hos infrastrukturminister Åsa Torstensson hade effekt. Inte minst satte det fart på lokala och regionala beslutsfattare och myndigheter. I dag ligger vägen där, den som så länge tycktes vara en omöjlighet, redo att klippas in av ansvarig minister.

Att sedan beslutsfattandet inte hunnit fram till en väl fungerande lösning i den sista änden in mot hamnen får vi väl låtsas glömma en dag som denna. I stället: hurra, hurra, hurra!

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons