Annons
Nyheter

Småpartierna bör släppa prestigen

Småpartierna i Alliansen befinner sig i uppmärksamhetens centrum.
Nyheter • Publicerad 17 september 2014

De har förlorat regeringsmakten och får nu erbjudanden om att medverka till att Stefan Löfven och Socialdemokraterna reder ut situationen. Åtminstone gäller det Centern och Folkpartiet.

Men budskapet från de två partiledarna ligger fast, på sin höjd kan de tänka sig en fika med Löfven. Att gå från att förlora regeringsmakten efter åtta år till att ingå i en ny regering förefaller inte vara särskilt klokt. Speciellt inte om man som Folkpartiet gjort det näst sämsta valresultatet någonsin.

Annons

Däremot betyder inte det att småpartierna bör stänga dörren till Socialdemokraterna. Att regera är en sak. Att medverka till breda uppgörelser och se till att landet får en fungerande regering och en budget att styra efter en annan. Riksdagen ska respekteras och det kan göras bra även om man går i konstruktiv opposition.

Alliansen var ett projekt i syfte att erövra regeringsmakten och sedan för att regera. Som sådant fungerade konceptet väl. Men nu är riksdagen vald och då råder annat läge.

Stefan Löfven har tagit sitt ansvar genom att hålla Vänsterpartiet utanför regeringen. Vad Löfven borde ångra i dag är däremot att hans parti tillsammans med SD stoppade delar av skattepolitiken i regeringens budget hösten 2013. Det stärker knappast samarbetsviljan hos C och FP så här ett år senare. Men mittenpartierna bör ändå se att Löfvens nej till Vänsterpartiet gör att de stora reformerna från Alliansperioden kan leva vidare. Att göra det möjligt för Löfven att regera kan – under rätt förutsättningar – vara att ta ansvar för landets stabilitet. Det är viktigast just nu.

Det hindrar inte att fyra partier lagom till nästa val – som förhoppningsvis dröjer till 2018 – åter bildar ett tydligt regeringsalternativ i en liberalt inriktad Allians.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons