Annons
Nyheter

Slutspurt i tudelat USA

I parken utanför delstatens regeringsbyggnad The North Carolina State Capitol i Raleigh reser sig ett monument med inskriptionen ”To our confederate dead”.
Nyheter • Publicerad 5 november 2012
Lång väntan på valurna.Foto: Petter Birgersson
Lång väntan på valurna.Foto: Petter BirgerssonFoto: Petter Birgersson

Det blodiga inbördeskriget för 150 år sedan slutade med att utbrytarstaterna i söder, inkluderat North Carolina, kapitulerade och tvingades tillbaka in i unionen. Ännu märks historiens sår i form av minnesmärkena, men också i synen på president Abraham Lincoln som har svårt med hjälterollen även i dagens North Carolina.

2012 har North Carolina återigen blivit ett slagfält – Battle ground – en avgörande stat för presidentvalet. På lördagen i Downtown Raleigh var kön lång till en av de få vallokaler där det gick att förhandsrösta. Trenden att förhandsrösta är stark på många platser i USA trots att det ofta tar lång tid. Republikanerna och Demokraterna gör båda sina analyser om vad många tidiga röster betyder för det slutliga resultatet. I North Carolina har betydligt fler registrerade Demokrater än Republikaner lämnat sin röst, men Republikanerna menar att det är ett svagare övertag än Barack Obama hade på John McCain inför valdagen 2008. Då vann Obama delstaten med bara några tusen röster.

Annons

De sista dagarna inför valet är analysernas och spekulationernas högtid och det på sakpolitikens bekostnad. Tyvärr kan ett jämnt valresultat göra att spekulationerna fortsätter långt efter valnatten. Minns valet 2000 där George W Bush tog hem segern i Florida och därmed presidentskapet efter domstolsavgörande.

Ett liknande scenario 2012 riskerar att ytterligare dra sönder ett land som redan framstår som mycket starkt politiskt tudelat. Ideologiska strider är ofta nyttiga, men i de möten med Republikaner och Demokrater jag haft tycks det finnas mer förakt än respekt för respektive sida.

På 1860-talet ledde splittring till inbördeskrig. På 2010-talet innebär det att nödvändiga beslut för ekonomi, säkerhet och miljöpolitik aldrig kommer att tas eller blir felaktiga. Det kan komma att märkas ända hem till Skåne.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson,
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons