Annons
Nyheter

Rösta inte på vem som helst

"Det är viktigt att rösta.” Vid varje val hörs den uppmaningen eka genom medielandskapet.
Nyheter • Publicerad 29 april 2014

Ibland med tillägget att det viktiga inte är vad man röstar på utan att man röstar. Vid EU-val är uppmaningen extra frekvent förekommande.

Jag har förmodligen också gjort mig skyldig till dylika skrivningar.

Annons

Inför förra riksdagsvalet hade Sveriges kommuner och landsting ett programarbete under namnet ”Politisk delaktighet – en mänsklig rättighet och en förutsättning för demokrati”. Arbetet var inriktat på att öka valdeltagandet, särskilt bland unga och bland invandrare. 300 politiker och tjänstemän från 102 kommuner och sju landsting deltog i de dialogmöten som hölls.

En av huvudslutsatserna var att ”Det är viktigt att informera aktivt om vad rösträtten innebär och om var och hur man röstar.”

Så är det självklart.

Ändå. Räcker det verkligen med det? Att människor röstar? Att de utnyttjar sina rättigheter?

Det är egentligen rätt låga krav på medborgarna. Den som lägger sin röst bör rimligen göra ett medvetet val, baserat på egna värderingar och kunskap om partiers och politikers inställning. Röster kan faktiskt göra medverka till att göra stor skada. Eller nytta.

Politiker som representerar allmänheten råkar ju faktiskt ha makt. Det kan då vara bra att veta vem man som väljare avser att sätta i stolen. Eller om partiet man röstar på ens har förmåga att sätta någon på den valda platsen. Har man otur röstar man på ett parti som inte ens har koll på sina egna kandidater, eller inte ens har förmåga att skaffa fram några.

Det är inte en särskilt god demokratisk handling att lägga sin röst baserat på viljan att ”röra om i grytan”. När man rör om i grytan kan det komma mycket upp till ytan som man helst velat slippa se.

Kanske kan man antyda för medborgarna att det inte räcker med att rösta – man bör först ta reda på vad och vem.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons