Annons
Nyheter

Oälskad raring

Idag är både experter och allmänhet överens om att Sverige gjorde rätt som genom folkomröstning sa nej till euron. Mindre än 10 procent tycker i den senaste SCB-undersökningen att euron ska införas i Sverige. Inte ens bland folkpartister är Europavalutan poppis. Endast 16 procent av dem som uppger att de skulle rösta på Folkpartiet förespråkar euron.
Nyheter • Publicerad 13 december 2012
Precious.Foto: 

Är då en gemensam valuta en så urbota dum idé? Är Sveriges förhållandevis starka ekonomiska ställning självklart bunden till att vi har kronan kvar?

Euron hade en del inbyggda konstruktionsfel. Det hade varit lättare om länderna i norr hade gått före. Och det hade varit avgjort mycket bättre om de som tog fram ritningarna också följde dem – minns att Tyskland och Frankrike inte tog så hårt på de uppsatta reglerna i början. Självklart borde man inte ha haft så bråttom att släppa in ett statistikfuskande Grekland. Och att marknaden tog euron som intäkt för att det var rimligt att låna ut till låg ränta även till de mindre solida länderna i söder var rätt korkat.

Annons

Men Sverige hade klarat sig väl också med euron. Handeln med våra stora exportländer Tyskland (euro), Norge (norsk krona) och Danmark (eurokopplad krona) hade åtminstone inte försämrats. Förmodligen hade snarare en hel del industriföretag varit tacksamma om de sluppit den starka kronan – vilket devalveringsförespråkande vänster­anhängare idag inte vill tala om.

Valutans roll överdrivs ofta. Så var det när eurooptimisterna drog långtgående slutsatser om effekterna på handeln inför folk­omröstningen. Idag är det likadant åt andra hållet. Europasamarbetet är skakat på många sätt och euron ges skulden för mycket. Men många länder vet att det går alldeles utmärkt att skapa stora problem även med egen valuta. Fråga närmsta islänning.

INTERNAL INTERNAL
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons