Annons
Nyheter

Mammas plånbok räddar djurpark

Det skulle bli fart på Skånes djurpark i Höör. I våras fick stiftelsen ett verkställande utskott med namnkunniga personer från näringslivet. ”Vår målsättning är att föra djurparken mot en mer marknadsanpassad struktur som är långsiktigt hållbar”, förklarade utskottets ordförande Fredrik Thott i ett pressmeddelande den 27 mars.
Nyheter • Publicerad 13 december 2012

Så blev det inte. Efter en dålig säsong är Skånes djurparks kassa tom och det verkställande utskottet har upplösts. Stiftelsens ordförande, landshövding Margareta Pålsson, har fått 1,5 miljoner kronor i bidrag från Region Skåne för att kunna betala lönerna till de anställda i några månader.

Regionledningen med Pia Kinhult (M) i spetsen sitter i en rävsax. Som ordförande i regionala tillväxtnämnden förslog hon 2009 de skuldavskrivningar och det engångsbidrag på 9 miljoner kronor som skulle ”säkra en stabil utveckling av parkens verksamhet”. Avsikten var att stiftelsen sedan skulle klara verksamheten utan ytterligare bidrag från regionen. Det har alltså inte gått.

Annons

Margareta Pålsson säger att mer krävs, bland annat till renoveringar så att parken kan öppna i vår. För att klara det behövs ett nytt lån som regionen ska gå i borgen för. Allt är tillbaka på ruta ett.

Principen att Skånes djurpark ska klara sig på egna meriter är rimlig. Andra gör det. Ystad djurpark är ett sådant exempel. Även om djurparken i Höör har inriktning mot nordiska djur borde det fungera. Men hittills har ledningen inte lyckats utveckla konceptet tillräckligt. Medierna har rapporterat om stridigheter gällande hur parken ska styras och djurparkschefen valde att sluta.

Nu måste regionledningen bestämma sig för om drift av djurpark ligger inom regionens uppdrag. Hittills har svaret varit ”nja”. Uppenbarligen är Regionen fortfarande lite av mammas plånbok, när de egna pengarna tryter kommer man hem och ber om påfyllning. Det fungerar inte i längden. Antingen står man på egna ben eller inte.

INTERNAL INTERNAL
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons