Annons
Nyheter

Litteratur är bäst på bål

Malmöläraren Joakim Björkman använder serierna Bamse och Kalle Anka i sin undervisning.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2013

”Många barn har svårt att läsa en ihållande text, men jag har märkt att kombinationen av text och bild ger dem en tydligare förståelse för vad de läser”, säger Joakim Björkman till TT.

Förlaget Egmont som ger ut Bamse och Kalle Anka har medverkat i Augustenborgsskolans arbete med utbildningsmaterial och lärarhandledning. Egmont gör nu en nationell lansering av materialet. Sedan tidigare gör man samma sak i Norge.

Annons

Skolverket är inte lika entusiastiskt. Varning utfärdas. ”Kalle Anka och Bamse är varumärken och Egmont är ett vinstdrivande företag som vill värva läsare” heter det från verkets jurist. Något förbud handlar det inte om, men lärarna ska vara medvetna om vad de ger sig in på. Om ”materialet matchar skolans värderingar är det okej att använda”.

Ja. Förlag är kommersiella. Även om det ger ut Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding. Och det är ingen från Skolverket som varnar för bokförlagens dolda agendor med att skicka ut ungdomsförfattare till skolorna. ”Psst. Ta gärna emot författarna. Men kom ihåg att de är vinstdrivande företagare som vill nå potentiella bokköpare.”

Förr var det barns läsning av Wahlströms ungdomsböcker som oroade. Enid Blyton var skräpdrottning. Fem-böckerna var nästan som Kalle Anka. Och Bamse! De vulgariteter som barnen får sig itutade av Krösus Sork kan inget skolverk i världen ta ansvar för.

Men det verkliga problemet uppstår när ungarna går över till de riktigt tunga verken. Flugornas herre. Räddaren i nöden. Robinson Crusoe. Giftas. Buddenbrooks.

Klarar en värdegrund mot mobbning, ovårdat språk, rasism, sexism och antisemitism att stå pall?

Det blir fett bokbål i år. Skolverket kan tända brasan.

INTERNAL INTERNAL
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons