Annons
Nyheter

Laddad på sladd

Saab på fyra hjul tycks få ytterligare en chans.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2012
Foto: 

Efter parentesen med Victor Muller plockas resterna av den konkursade biltillverkaren upp av en ägare som till synes är både kapital- och teknikstark. Tanken är att den nya ägaren Nevs, National Electric Vehicle Sweden, med vd och storägare Kai Johan Jiang i spetsen, ska utveckla, tillverka och sälja eldrivna bilar. Först ska en modell baserad på Saab 9-3 konverteras till eldrift och sedan ska nya modeller utvecklas. En Saab laddad med kraft från miljövänlig el låter som en näringspolitisk dröm för alla gröna, röda och blå. Men en presskonferens bygger och säljer inga bilar.

Vid gårdagens presentation kunde inte klara besked ges om Scania och försvarskoncernen Saab ger den nya biltillverkaren möjlighet att använda varumärket Saab. Den typen av vag kommunikation är en oroande inledning på det nya kapitlet i Saab-historien.

Och staten? Riksgälden sitter fortfarande kvar med ägandet i reservdelsbolaget Saab Parts. Kommer Bo Lundgren ur det med skattebetalarnas pengar i behåll?

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons