Kronjuvel att vårda väl
Men det säger något om den rivalitet som alltid funnits mellan de två märkena. Det har varit en framgångsfaktor för båda företagen att på hemmaplan ha en stark konkurrent.
Scania har genom decennierna varit överlägset storebror Volvo när det kommer till lönsamhet. Med tidig etablering av fabrik och försäljning på den sydamerikanska marknaden, smarta ingenjörslösningar, skicklig ledning, effektiv produktion och moderna produkter har Scania skapat de marginaler som glatt svenska aktieägare år efter år.
Är det då slutet på den svenska fordonseran vi ser när huvudägaren Volkswagen nu vill köpa ut ta Scania från börsen? Eller är Volkswagens övertagande – om det går igenom – en långsiktig räddning? Frågan har inget självklart svar. En budkommitté, med representanter från Scanias styrelse som ansetts oberoende i förhållande till de större aktieägarna, kom på tisdagen med den överraskande utvärderingen att budet är för lågt om man tar hänsyn till Scanias långsiktiga utvecklingsmöjligheter. De sitter alltså i samma styrelse som Martin Winterkorn, VW:s vd och Scanias ordförande.
Ofta är den här typen av affärer logiska. Precis som svenska storföretag expanderar genom att överta utländska bolag får vi finna oss i att det motsatta sker. Men varje affär i sig behöver för den sakens skull inte vara bra för Sverige eller det företag det berör.
Scania är nog förlorat från Stockholmsbörsen, även om det första budet inte skulle gå igenom. Det är bara att hoppas att Volkswagen kommer att vårda kronjuvelen väl. Och att det i Sverige finns tillräcklig innovationsförmåga för att nya företag ska växa fram som tyskar och andra kan kasta lystna blickar efter.