Annons
Nyheter

Kollektivets onda makt

Överklassens barn bränner varandra med strykjärn. Avslöjandena från internatskolan Lundsbergs i Värmland förvånar ingen längre.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2013

Jan Guillous beskrivning av internatskolornas pennalism i Ondskan har gjort att svenska folket har sin bild klar av dem. Någon dokumentär är nu inte Guillous skildring, men flera andra tidigare elever vid riksinternaten har vittnat om pennalism och grupptryck.

Journalisten Agnes Hellström var elev på Sigtunaskolan som ung. Sin syn på skolorna ger hon i nya boken Att vara utan att synas: om Sveriges tre riksinternat, Lundsberg, Sigtuna och Grenna.

Annons

Enligt Hellström var det först i efterhand som hon insåg hur systemet fungerade. ”Allt som jag själv upplevde som jobbigt under mitt första år utsatte jag själv de yngre eleverna för när jag var tredjeårselev”, säger hon till SVT.

Att riksinternaten får statsbidrag, trots att de också tar ut avgifter, är alldeles avgjort tokigt. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) inser detta. Men ännu har inget hänt, bland annat beroende på att Moderaterna emotsatt sig en förändring.

Efter Skolinspektionens tillfälliga stängning av Lundsbergs skola i går borde också M ändra sig.

Att skolorna fortfarande existerar och att föräldrar placerar sina barn där, beror förstås på att internaten ger något. Man kan förenkla och säga att överklassens barn får utveckla sina förmågor i att agera i hierarkier, något som de senare tar med sig ut i livet när de ärver företag och makt.

Internatskolan ger dem också ett nätverk av andra toppar. Sannolikt är utbildningen ungdomarna får inte heller helt kass. Säkert finns det mycket kamratskap att skildra även på Lundsbergs, för den som vill söka efter det.

Så, är det bara överklassen som ägnar sig åt trakasserier, pennalism och urspårade nollningar? Nej. Det är ett samhällsfenomen. Det visar på den sämsta sidan av kollektivets makt över individen.

Nollningar på universitet har en lång historia. De kan innehålla allehanda förnedrande uppdrag i alkoholhaltigt brus. Gymnasister vill förstås inte vara sämre, och när människor är yngre är de sällan klokare vad gäller att respektera andra och sig själva. Idrotten är inte bättre den.

Historierna om tvångsrakningar runt könsorgan och andra invigningsriter från elitidrottens värld är många.

Ta till exempel Karlskrona HK:s hockeylag. Efter en typisk idrottslig inkilning kröp fulla spelare omkring på stadens torg. Verkligen att sätta ”Staden på kartan”.

Kollektivets nedbrytande kraft finns i alla folklager. Det är därför individer ska tänka själva, uppmuntras att gå emot grupptrycket.

Säg nej. Vägra. Gå din egen väg. Var med dem som bygger upp dig.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons