Annons
Nyheter

Klimatpaket utan klimatdeklaration

Miljöpartiet kallar det för Klimatpaket. Det består av skattehöjningar på 51,5 miljarder kronor och utgifter på 48,9 miljarder kronor, under perioden 2014–2017.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2013

Det är bensin och diesel som blir dyrare. Det är skatt på flygresor, motsvarande 2 000 kronor mer för en semesterresa för en familj på fyra personer. Det är lastbilsskatt och ”övriga klimatskatter”. Miljöpartiet vill också ha centralt styrda priser, genom prisgaranti på biodrivmedel och prisgolv på utsläppsrätter.

Skattehöjningarna har en fördelningsprofil som slår mot dem som har låga till medelstora inkomster och bor på landsbygden. Vardagen blir väsentligt dyrare för den som är beroende av bil. Det blir ett större åtagande att spara ihop till en semesterresa. Det är möjligt att de människor som har råd är beredda att betala det. Likafullt gör det att färre har råd.

Annons

Miljöpartiet har en rad utgiftsposter. Det är 19 miljarder kronor som ska gå till järnväg, åtta miljarder till internationella insatser, ytterligare sex till kollektivtrafik, drygt fyra till att exempelvis bygga vallar mot konsekvenserna av klimatförändring. Allt är snyggt uppställt i Miljöpartiets material.

Återstår bara några grundläggande frågor. Vad gör ett skattepaket till ett klimatpaket? I vilken utsträckning påverkas klimatet av Miljöpartiets åtgärder? Vad ger de 50 miljarderna tillbaka i form av stabilare klimat?

Något svar på det finns inte hos Miljöpartiet. Kanske för att partiledningen inte har en aning. Kanske för att den inte har brytt sig om att räkna. Kanske för att uträkningen är så komplicerad att man väljer att låta bli. Kanske för att orden klimatpaket och klimatpolitik anses vara så värdefulla begrepp att det viktiga är att man har dem i skyltfönstret i sin partibutik, att det går att sälja. En deklaration av hur klimatsmart innehållet är har ändå ingen frågat efter. Tills nu.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons