Fullmäktige som huvudarena
I bästa fall har ett par pliktskyldiga besök i talarstolen avverkats. Men alla i kommunfullmäktige och de få åhörarna är medvetna om att allt redan beslutats i kommunstyrelsen.
Det är den inte helt obefogade bilden av hur styret ser ut i svenska kommuner. Det trots att kommunfullmäktige i formell mening har den starkaste ställningen. Det är fullmäktige som ska utkräva ansvar och det är där avgörande beslut ska fattas. Bland annat av den anledningen fick Stig Nyman (KD) i Kommittén om förstärkning av den kommunala demokratins funktionssätt uppdraget att hitta lösningar för att vitalisera den lokala demokratin.
Utredarna föreslår att fullmäktige ska kunna besluta om ett system där en majoritet tar alla platser i kommunstyrelsen. På det viset blir kommunstyrelsen mer av en regering som vi känner den från riket – låt vara att dagens regering saknar parlamentarisk majoritet. Den stora vinsten enligt utredningen är att: ”Majoritetsstyre kan tydliggöra var det politiska ansvaret ligger och var de politiska skiljelinjerna går. På så sätt kan det bli lättare för medborgarna att utkräva ansvar.”
Det är en rimlig slutsats. För medborgarna blir det tydligare vem som sitter på regeringsansvaret. Fullmäktige får en stärkt roll och blir en tydligare huvudarena för den politiska debatten med oppositionens invändningar och granskningar.
Nackdelar finns. Oppositionen riskerar att hamna i ett informationsunderläge, likaså kan man tänka sig att insynen via läckor till pressen påverkas. Utredningen pekar därför på vikten av att tjänstemän och administration ger rätt underlag till samtliga partier.
För att förstärka fullmäktiges roll och göra styret mer tydligt för medborgarna har förslaget sympatiska drag av förstärkt demokrati. Väl värt att pröva i en kommun nära dig.