Annons
Nyheter

Fredrik Reinfeldt på gränsen

Det är samhällsbärarna statsminister Fredrik Reinfeldt möter i Ystads hamn denna lätt kyliga onsdagsförmiddag i maj. Vårens turné runt om i landet är ägnad åt dem som representerar statsministerns favorituttryck.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2012
Statsbärare möter samhällsbärare.
Statsbärare möter samhällsbärare.Foto: Mark Hanlon

”Det är människor som tagit ett yrke för att få Sverige att fungera. Tullare är ett exempel på det” säger Fredrik Reinfeldt efter att han deltagit vid en kontroll av en polsk lastbil, som inte visade sig innehålla något annat i lasten än te.

För Fredrik Reinfeldt är detta kärnan i Nya Moderaterna; samhällsbärarna består av dem som kontrollerar godset som rullar av färjan i Ystads hamn, undersköterskorna i nattpatrullen vid seniorboendet i Simrishamn eller brandmännen i Sjöbo. Det är de som gjort sig verkligt förtjänta av den extra månadslön som jobbskatteavdraget gett.

Annons

Det råder ingen tvekan om att de yrkesgrupperna är väsentliga för välfärden. Gammelmoderaterna behövde påminnas om dem och lämna fjäskandet för de höga herrarna i de fina salongerna. Reinfeldt har under sina åtta och ett halvt år som partiledare och sina fem och ett halvt år som statsminister fått hela sitt parti med på den resan, nästan till överdrift i retoriken: när välfärdens kärna försvaras dygnet runt av samhällsbärarna ska han och partiet vara statsbärarna.

Och där någonstans när lastbilarna från Polen dundrar förbi den numera rutinerade statsministern, är det kanske dags att fundera över vem som inte är samhällsbärare? Personaldirektören? Frisören? Civilingenjören? Möjligen finns det en och annan företagare och rent av riskkapitalist bland dem som håller uppe samhället.

Statsministern får chansen att svara direkt: Du ser inte en risk att andra känner att jag är också en samhällsbärare, glöm inte mig?

”Jag tycker att det är viktigt att peka på grupper som jobbar oegennyttigt, inte med de högsta lönerna, som får Sverige att fungera. Så kan man med ett ord fånga dem. Så kan man säga att det finns många andra som gör stor samhällsnytta också. Men min erfarenhet har varit är att de här grupperna väldigt ofta inte synliggörs för de insatser de gör.”

En elegant rundning av frågan, men statsministern har nog anledning att fundera över effekten av att introducera ett starkt begrepp som är tänkt att inkludera, men som samtidigt riskerar att exkludera. Ingen vill ju hamna i utanförskap.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons