Annons
Nyheter

För dyr för en fallskärm

Öystein Löseth får inte sparken. Det har Vattenfall inte heller råd med – det skulle slå allt för hårt mot företagets rykte.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2013

Förra vd:n Lars G Josefsson fick en väl tilltagen pension som gick emot reglerna – han tvingades betala tillbaka delar av den. Men det var inte den enda kontroversiella ersättningen. Vattenfall var än mer generösa mot de tyska cheferna i koncernen, vilket jag i rollen som ekonomireporter på Sydsvenskan i april 2011 avslöjade. Bland annat fick tre höga chefer dela på 90 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M), som pläderat för återhållsamhet för bonusar i finansvärlden, kunde konstatera att statens eget bolag var värre än värst på att dela ut mångmiljonbelopp – utan krav på motprestation.

Annons

Öystein Löseth följde med när Vattenfall köpte nederländska Nuon, där norrmannen då var vd. Löseth satt med och förhandlade på säljsidan. Affären med Nuon skedde när de stora energibolagen ännu blomstrade. Priset var högt, 97 miljarder kronor. Vattenfall har redan tvingats till kraftiga nedskrivningar av värdet – det trots att hela notan ännu inte är betald, det sker först i juli 2015. Stora omdaningar på energimarknaden och nya prisnivåer har förändrat marknadsförutsättningarna. Penningmaskinerna har börjat hacka. Vattenfalls europeiska expansion är i dag hårt kritiserad och tidigare i år meddelades att koncernen delas upp i två delar, där den nordiska marknaden hamnar för sig.

I det läget är det inte svårt att förstå att vd Öystein Löseth fått svårt att försvara sin position. Rykten i affärspressen säger också att han sökt efter nya jobb. Nu åker han – men officiellt utan fallskärm. Löseth ska sitta kvar som vd till mars 2015, nästan 1,5 år. Mycket mer halt anka kan inte en chef för Sveriges största statliga bolag bli.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons