Annons
Nyheter

Den verkliga barnfattigdomen

När barnfattigdom diskuteras görs det ofta ur ett snävt materialistiskt perspektiv. Som att barns hälsa och utveckling främst hotas av föräldrars skrala ekonomi, som om det alltid hjälper att skjuta till mer pengar för att en familj ska fungera.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2012

Den allvarliga barnfattigdomen i Sverige består av föräldrar som inte klarar av att ge barnen det föräldrar ska ge dem: trygghet, kärlek och vägledning. Missbruk, våld och psykisk sjukdom hos vuxna är sådant som drabbar enskilda barn hårt.

Ibland räcker det med att sätta in resurser för att de vuxna ska klara av sitt föräldraskap. Ibland måste samhället träda in och ta över ansvaret. Man har då rätt att förvänta sig att de utsatta barnen får bästa möjliga hjälp.

Annons

Tyvärr visar historien att det ofta inte blir så. Barnminister Maria Larsson (KD) och regeringen sa först nej, men sedan ja till ersättning till före detta fosterbarn som blivit försummade på olika sätt under sina fosterhemsplaceringar från 1920-talet fram till 1980-talet. Låt oss hoppas att frågan inte ens ska bli aktuell för framtida ministrar.

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att socialtjänstlagen ska stärkas för att öka barnens skydd. Barn som placeras i familjehem ska få en egen socialsekreterare, familjehemmen ska få mer stöd och kontrollerna öka. Det låter bra. Men räcker det? Ansvaret ska ligga kvar på kommunerna och dess socialtjänst. Då gäller det också att det finns rätt kompetens där. Så länge människor ska bedöma människor kommer missförstånd och motsättningar att uppstå. Att ingripa på fel sätt kan skada familjer och barn mer än det hjälper – men att inte ingripa kan i andra fall innebära katastrof. Då krävs det också erfarna, empatiska, tåliga och kloka socialsekreterare. Och kommunerna måste lyckas rekrytera tillräckligt många och dessutom vara tillräckligt attraktiva arbetsgivare för att behålla dem. Går det verkligen att lagstifta fram?

Mikael Hallqvist
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons