Annons
Nyheter

Centerns jakt efter kolafyllning

Centern har inget innehåll. Åtminstone inget som folk känner till. Så när ett av världens rikaste partier nu ska skaffa sig en affärsidé – då vänder det sig till kunderna. Vad vill ni ha? Vår chokladpralin kräver fyllning. Kom och häll i glada, tokiga och fräcka blandningar i olika färger och smak.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2012
På jakt efter politik.
På jakt efter politik.Foto: 

Centern håller – precis som flera andra partier – på att ta fram ett nytt idéprogram. Man kunde tro att Annie Lööf med sin Värnamoliberalism hade en utstakad väg.

Hennes linje finns väl beskriven i antologin ”Med frihet följer ära” från 2010, där hon med formuleringar som ”Vår yttersta roll som centerpartister bör vara att skapa ett samhälle med mer människa och mindre stat” och ”Centerpartiet är och ska vara Sveriges frihetsmotor” redogör för sin ideologiska övertygelse. Lööf förespråkar att en frihetsanalys alltid ska göras när politiska beslut tas: ökar det människors frihet, minskar statens makt över individen?

Annons

Det var en politisk plattform som heter duga. Men ju närmre partiledarposten Annie Lööf kom, desto mer suddades de självklara satserna ut. Och nu är det inte längre Lööf som ska peka ut riktningen. Inte ens partistyrelsen eller de egna medlemmarna har någon hållbar Centertanke.

När Centern ska skriva nytt idéprogram är osäkerheten så stor över vad rörelsen egentligen står för att partiet tänker sig att lämna programskrivandet åt de där gräsrötterna som med idéprogramsordförande Per Ankersjös ord (DN Debatt 1/2) inte ”vill ägna helger åt att skura bygdegårdsgolv”. Klicka in på partiets hemsida och på Centerpartiets Wiki är det fritt fram att tycka till.

Skurandet av bygdegårdsgolv kunde ha tjänat som en bra bild i Lööfs Värnamoliberalism och tro på civilsamhället. Nu blir det i stället klotterplanket som får symbolisera Centern.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons