Annons
Nyheter

Banker måste våga ta risker

Bankerna tjänar för dåligt, menar kreditvärderingsinstitutet Moody’s och sänker betygen för Handelsbanken och Nordea – som dock fortfarande rankas högst av de svenska storbankerna.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2012

Men att Handelsbanken och Nordea pumpar sina kunder på för lite flis är en felaktig slutsats, menar finansminister Anders Borg: ”Den bedömning vi gör är att svenska banker har varit till på gränsen för lönsamma under senare år”, säger han och slår samtidigt fast att bankerna bör stärka sitt kapital för en stabilare finansiering. Med andra ord: dela ut mindre till ägarna och låta kunderna betala mindre.

Borg har rätt i att det knappast är bankernas förmåga att ta betalt av medelsvensson som utgör faran. Avgifter på fonder, pensionsförsäkringar och marginaler på lån till vanliga familjer är de duktiga på att ta ut. Däremot blir det svårare för företag att få kapital när bankerna måste binda mer pengar för att uppfylla nya regelverk.

Annons

För stora företag som kan få kapital på andra sätt, genom att ge ut obligationer eller göra nyemissioner, är det inga större problem. För mindre företag är banken desto viktigare. Utan tillgång till likviditet och utan möjlighet att låna till investeringar blir det inte många växande småföretag.

Säkerheter är bra. Men utan risktagande lär sig inga barn att cykla.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons