Annons
Nyheter

Ansvar har ingen roll i grekiska skulddramat

Den grekiska regeringen pressas hårt av Internationella valutafonden (IMF) och EU för att få nästa utbetalning på 8 miljarder euro av de nödlån som beslutats tidigare.
Nyheter • Publicerad 21 september 2011

Kommer inte pengarna in hotar statens kassalåda att stå ekande tom redan i oktober. I nästa led betyder det att de statsanställda inte får ut några löner.

Samtidigt vet ”alla” att lösningen på Greklands grava ekonomiska problem inte är mer lån. Det som pågår nu är mest ett grekiskt drama med oundvikligt olyckligt slut. Landet har inte råd att betala mer än en bråkdel av räntorna på de skulder som redan tagits.

Annons

Harry Flam, professor i internationell ekonomi, menar att Greklands regering snart kommer att tvingas att förklara att landet inte klarar av att betala skulderna. Det betyder i sin tur att grekiska banker går i konkurs och tvingas börja om från noll, med nytt kapital som någon måste skjuta till. Som nästa länk i kedjan hamnar de banker i andra länder – inte minst i Frankrike och Tyskland – som har fordringar i Grekland. Räkningen för att lösa det kommer till stor del att läggas på övriga EU-länders bord.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou har i praktiken inte några val att göra. Ingen har lust att låta Grekland komma undan billigt, det skulle utgöra ett dåligt exempel för övriga skuldplågade länder inom eurozonen. Om Grekland är svårt att hantera, är det bara en västanfläkt mot vad som väntar om exempelvis Italien – som fått sitt kreditbetyg sänkt av värderingsinstitutet Standard & Poor’s fortsätter sin väg utför mot en akut kris. Italienarna försvarar sig med att bedömningen ”har förgiftats av politiska hänsyn”. Så blundar man för verkligheten.

I det perspektivet är det lätt att förstå hur glada vi kan vara i Sverige över att ordet för dagen är ”ansvar”.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons