Annons
Nyheter

Alla utom KD fattar

Papporna har blivit bättre på att ta ut sina dagar i föräldraförsäkringen, visar en rapport från Försäkringskassan.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2012

Är det bra? Ja, det är det. Barnen får chansen att knyta djupare kontakt med båda föräldrarna redan tidigt i livet. Farsorna får träna upp ett bredare register och motbevisa dem som talar om männen som enfaldiga bensinslukare.

Är det dåligt? Ja. För papporna tar fortfarande inte ens ut en fjärdedel av dagarna. Skåningarna är lite sämre än bröderna i norr. I kommuner med goda inkomster och hög utbildningsnivå är fördelning mellan föräldrarna minst ojämn – i Lund och Lomma tas 28 av 100 dagar ut av män. Ystad ligger på rikssnittet (24) medan männen i Tomelilla (18), Trelleborg (20) och Kristianstad (21) är det lite sämre på att ta ut sina dagar. Mönster och tradition är tydligt.

Annons

Även om Kristdemokraterna envisas med att tro annat, är utgångspunkten att vardera föräldern har rätt till ett antal betalda dagar för att ta hand om barnet. I praktiken kan dock en förälder skänka bort en stor del av sina dagar till den andra. Generöst. Men det utnyttjas i så hög grad att staten förklarat att alla dagarna inte kan föras över på den andra föräldern – 60 dagar av 240 måste man behålla själv. Det gäller sedan försäkringen förlängdes med 30 dagar 2002.

Männen har ökat uttaget med 24 dagar och kvinnorna minskat sitt med två sedan försäkringen gjordes generösare med begränsad överföringsrätt.

Förändringen innebar en grav inskränkning i den personliga friheten hävdar Kristdemokraterna. Ett sällsynt generöst system som är bra för ungarna, farsorna och morsorna, fattar alla andra.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson,
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons