Annons
Nyheter

Yoga lär gravida lyssna till kroppens signaler

Alla kan utföra yoga. Även den som har ett nytt liv växande i sin mage. Med start i nästa vecka får blivande Trelleborgsamammor chans till en stunds andning och fokusering under Sofia Ingvarssons ledning.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2012
Foto: Claes Nyberg
Foto: Jakub Pavlinec
Foto: Claes Nyberg

– Det handlar mycket om att kunna vara här och nu och det är ju en bra förberedelse inför förlossningen, förklarar Sofia Ingvarsson som är yogainstruktör.

– En förlossning är ju nästan som ett stort yogapass, inflikar Carina Palm, barnmorska på Livets barnmorskemottagning som samarbetar med Sofia.

Annons

En förutsättning för att man ska få delta i yogapassen är att man har gjort ultraljudet i vecka 18. Sedan kan man fortsätta så länge man själv känner.

– Utmaningen för mig är att få dem att lyssna till sin kropp. Inom yogan är det alltid viktigt att lyssna till kroppens signaler, men när man tränar är det lätt att man jämför sig med andra. Att det blir en tävling, funderar Sofia.

– Då är det bättre att blunda. Man ska inte ha så stora krav på sig själv. Och det får absolut inte göra ont. Yoga ska vara skönt.

För att skapa trygghet inom gruppen kommer Sofia bara att instruera sex mammor åt gången. Intresset har varit stort och nya mammor kommer att erbjudas plats efter hand som bebisarna föds.

Lena Meitmann, som också är barnmorska på mottagningen, menar att mammorna som deltar i yogan kommer att ha stor glädje av att ha tränat sin andning inför förlossningen.

– Psykoprofylaxen är mycket till för att partnern ska veta vad han kan göra för att stötta. Genom yogan får mamman träna på både andning och fokus, menar Lena.

– Och bäckenbotten, inflikar Sofia.

– Det gör det lättare att återhämta sig efter förlossningen också.

Hon instruerar i Hatahyoga som är en av alla de grenar som vuxit ut från yogans grundträd.

– Det är lite lugnare och man tar inte ut rörelserna lika mycket som inom annan yoga, men man håller positionerna längre, förklarar Sofia och understryker samtidigt att hon kommer att anpassa passen efter den gravida kroppen.

Annons

– Det ska vara lugnt och behagligt, mammorna och jag får känna in och efter tillsammans, tillägger hon med ett leende.

Medan föräldrautbildningen vänder sig till par är det bara de blivande mammorna som är välkomna på yogapassen.

– Det kan vara skönt med lite kvinnofrid ibland. Det blir ett annat snack när det bara är kvinnor, menar Carina.

Sofias förhoppning är att de 75 minuter långa passen en gång i veckan ska ge tjejerna en chans att komma hemifrån en stund.

– Yoga kan inte passa alla, men man kan ge det en chans. Så är det med all träning, säger hon.

Minst lika viktigt som själva yogan är den avslutande avslappningen.

– Det är då kroppen återhämtar sig och tar till sig alla effekterna av yogan, förklarar Sofia.

Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons