Annons
Nyheter

Vintertid är citrustid

Vintertid är citrusfrukternas tid. Apelsiner brukar vara billigt och det lönar sig att pressa jouicen själv. Clementiner har högsäsong och är en liten vitaminkälla som kan tas med överallt.
Nyheter • Publicerad 18 december 2008

Glöm inte heller att köpa de sällsynta blodapelsiner som jag själv minns som barn smakade gudomligt serverad i klyftor med lite råsocker på. I dag ska ni få ett recept till en fin efterrätt som passar både till en jul- eller nyårssupé.

Citrustartelette

Annons

(8 personer)

Deg

100 g smör

80 g florsocker

4 äggulor

250 g vetemjöl

lite salt ( ca 1 kryddmått)

Rör socker, smör och salt i en matberedare tills det börjar blir vitt.

Tillsätt äggulan och blanda till en slät massa. Häll i mjölet och knåda till en deg.

Slå in degen i plastfolie och låt den vila en timme i kylskåpet.

Annons

Kavla sedan ut degen och klä små smörade tartlettformar.

Ställ dem i frysen i en halvtimme och baka dem sedan på 180 grader i 10 minuter.

Fyllning

6 ägg

2 äggula

2 dl citronsaft

2 dl apelsinsaft

skal från 2 citroner och 2 apelsiner

300 g socker

3 dl crème fraiche

Annons

Blanda alla ingredienser till en smet och värm sakta i en gryta tills den tjocknar.

Akta så att den inte bränns vid.

Häll upp citrussmeten i de bakade tartlettformarna och grädda dem i ugnen på 130 grader i 10 minuter

Tips

Denna efterrätt kan förberedas några dagar innan, men ska serveras rumsvarm med en kula glass eller vispgrädde.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons