Vintertid är citrustid
Glöm inte heller att köpa de sällsynta blodapelsiner som jag själv minns som barn smakade gudomligt serverad i klyftor med lite råsocker på. I dag ska ni få ett recept till en fin efterrätt som passar både till en jul- eller nyårssupé.
Citrustartelette
(8 personer)
Deg
100 g smör
80 g florsocker
4 äggulor
250 g vetemjöl
lite salt ( ca 1 kryddmått)
Rör socker, smör och salt i en matberedare tills det börjar blir vitt.
Tillsätt äggulan och blanda till en slät massa. Häll i mjölet och knåda till en deg.
Slå in degen i plastfolie och låt den vila en timme i kylskåpet.
Kavla sedan ut degen och klä små smörade tartlettformar.
Ställ dem i frysen i en halvtimme och baka dem sedan på 180 grader i 10 minuter.
Fyllning
6 ägg
2 äggula
2 dl citronsaft
2 dl apelsinsaft
skal från 2 citroner och 2 apelsiner
300 g socker
3 dl crème fraiche
Blanda alla ingredienser till en smet och värm sakta i en gryta tills den tjocknar.
Akta så att den inte bränns vid.
Häll upp citrussmeten i de bakade tartlettformarna och grädda dem i ugnen på 130 grader i 10 minuter
Tips
Denna efterrätt kan förberedas några dagar innan, men ska serveras rumsvarm med en kula glass eller vispgrädde.