Annons
Nyheter

Vilken cirkus!

Att vara barn i en cirkusfamilj innebär att man har hästar och elefanter som husdjur och att sommarlovet blir ett enda långt äventyr. För familjen Rhodin är kringresandet vardag.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2008
På vintern sitter Carlo Rhodin hemma i soffan och tittar på dvd-skivor som cirkusartister skickar. På så sätt tar han ut sommarens nummer. Tavlan bakom honom föreställer mamma Ingeborg Gautier som cirkusprinsessa.
På vintern sitter Carlo Rhodin hemma i soffan och tittar på dvd-skivor som cirkusartister skickar. På så sätt tar han ut sommarens nummer. Tavlan bakom honom föreställer mamma Ingeborg Gautier som cirkusprinsessa.Foto: 
Mamma Ingeborg Gautier hänger i vardagsrummet om en glad påminnelse om gamla dar.
Mamma Ingeborg Gautier hänger i vardagsrummet om en glad påminnelse om gamla dar.Foto: 
Foto: 
En cirkus är en spännande plats för en åttaåring.
En cirkus är en spännande plats för en åttaåring.Foto: 
Carlo junior tycker om att jonglera. Men om han ska uppträda när han blir äldre har han inte bestämt sig för än.
Carlo junior tycker om att jonglera. Men om han ska uppträda när han blir äldre har han inte bestämt sig för än.Foto: 
Cirkus Rhodin har gått i idé. På en gård i södra Malmö står vagnar och djur och vilar upp sig inför våren. Här lever familjen Rhodin ett stilla liv långt innan föreställningen börjar.
Cirkus Rhodin har gått i idé. På en gård i södra Malmö står vagnar och djur och vilar upp sig inför våren. Här lever familjen Rhodin ett stilla liv långt innan föreställningen börjar.Foto: 
Hemma hos familjen Rhodin finns många minnen kvar från cirkussläkten. Bakom Carlo hänger en tavla som föreställer farfar Trolle Rhodin mitt under en föreställning.
Hemma hos familjen Rhodin finns många minnen kvar från cirkussläkten. Bakom Carlo hänger en tavla som föreställer farfar Trolle Rhodin mitt under en föreställning.Foto: 

Varje år när sommaren kommer blir åttaårige Carlo Rhodins kompisar avundsjuka på honom. Då rymmer han nämligen med en cirkus. Hans pappa, som också heter Carlo, driver Cirkus Rhodin och reser runt i Sverige mellan april och september.

- Det är kul. Jag får se så mycket och träffa folk hela tiden. Och så badar jag och får sockervadd varje dag, berättar han.

Annons

Familjen Rhodin har varit en cirkusfamilj i många generationer. De tre syskonen Diana, Carlo och Trolle junior bor tillsammans på en stor gård mitt inne i ett villaområde i södra Malmö. Där var basen för pappa Trolle Rhodins cirkus som turnerade runt i hela världen. Men för det mesta fick inte barnen följa med när cirkusen reste iväg.

Ofta analfabeter

- Mina föräldrar var stenhårda på att vi skulle gå i skolan. Cirkusbarn var ofta analfabeter på den tiden. Det ville min pappa inte att vi skulle bli, säger Carlo Rhodin.

I stället fick barnen bo hos grannar under terminerna och följa med på cirkusen under loven. Att vara ifrån sina föräldrar under så lång tid var jättejobbigt för dem.

- Det handlade om många månader. Jag minns det som hemskt. Därför bestämde jag mig för att min son inte ska behöva stå ut med det samma, berättar Carlo senior.

Mamma Lena Rhodin stannar därför hemma när Cirkus Rhodin reser iväg. På helgerna åker de upp till pappa Carlo för att vara med bakom kulisserna.

I dag turnerar cirkusen mycket. När Carlo var liten var det annorlunda. Då kunde de stanna upp till en månad på samma ställe. Intresset för cirkus var större då och publiken likaså.

- Det var roligt. Jag lärde känna kompisar överallt som jag kunde återse nästa gång vi besökte samma stad.

När syskonen tog över verksamheten utvecklades till slut två olika cirkusar. I dag håller både Cirkus Rhodin och Cirkus Brazil Jack till på gården i Malmö. Syskonen Diana och Carlo driver Cirkus Rhodin medan deras bror Trolle junior driver Cirkus Brazil Jack. Under vintertid går båda verksamheterna i ide.

Den 10 000 kvadratmeter stora gården är då fullproppad av allt som hör en cirkus till. Vagnar trängs på gården och de enorma stallen är fulla av bänkar, tält och framförallt djur. De vackra cirkushästarna står lugnt och stilla i sina spiltor och funderar kanske över vårens utmaningar. I ett av stallen ryms också en stor manege där hästarna tränar varje eftermiddag. För det mesta är det Diana som sköter träningen. Men under denna vinter uppträder hon i Frankrike med sin elefant Micki, Europas största. Tränare utifrån tas då in i stället.

Annons

För Carlo går vintermånaderna åt till att renovera cirkusutrustningen samt att kontraktera nya artister till nästa säsong. Cirkusen måste varje år bjuda på nya nummer så att publiken inte blir uttråkad.

Dvd-filmer

- Förr i tiden åkte man i väg i några dagar till olika städer i Europa och tittade på auditions. Det kunde vara ganska jobbigt. Men i dag skickar artisterna i stället dvd-filmer där de visar vad de kan. Det är mycket bekvämare, berättar han.

Det börjar bli trångt på gården. Syskonen har nu planer på att skaffa varsin gård och tittar på hus i både Vellinge och Trelleborg där de kan breda ut sig mer. Hur framtiden ser ut är svårt att sia om. På frågan om åttaårige Carlo ska ta över cirkusen rycker både han och pappa Carlo på axlarna.

- Det vet jag inte, säger Carlo junior.

- Intresset måste komma från honom själv. Jag har varit noga med att inte pressa fram något, säger hans pappa.

Text: Sofia Bergström ·Bild: Anette Sjöstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons