Annons
Nyheter

Viktigt för ensambarn att tjäna mer

Är du enda barnet? Då tycker du förmodligen att det är viktigt att vara framgångsrik på jobbet och att lönen är högre än mammas och pappas. Minst intresserad av konkurrens är halvsyskon som växer upp tillsammans.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2008

Slutsatserna kommer från nationalekonomen Elina Lampi som i sin doktorsavhandling har ställt frågor till över 2 000 personer över hela landet. Där framkommer det bland annat att ensambarnen tycker att det är viktigare än andra att tjäna mer i lön än föräldrar och vänner.

- De sticker ut i undersökningen, konstaterar Elina Lampi.

Annons

Samma resultat syns också bland familjer med väldigt många barn.

- Det blir någon slags konkurrenssituation i familjen och man behöver hävda sig mer ju fler man är. Intressant är att detta gäller helsyskon. Med halvsyskon som bor tillsammans ser vi helt motsatt resultat, säger Elina Lampi.

Ulrika Olsson från Göteborg växte upp som enda barnet och känner väl till Lampis slutsatser.

- Jag har inte haft syskon att luta mig emot och är därför mer självständig, tror hon.

Hon har nyligen bytt jobb från fabriksarbete till ett mer administrativt arbete.

- Jag ser det som att jag gått ett steg framåt i karriären och tjänar just nu mer än mina föräldrar gjorde, men det har inte varit ett uttalat mål för mig, säger hon.

Mathilda Andersson Nwachukwu/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons