Annons
Nyheter

"Vi har blivit väldigt väl emottagna"

Sjukt roligt!
Så beskriver Mia Melander känslan av att stå på scen och möta publiken.
I tonåren drömde hon om en framtid som skådespelare men idag är hon nöjd med att ha det som hobby.
-I Teater Tittin har vi hittat ett lagom koncept som funkar i Trelleborg, säger Mia.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2010
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg
Mia Melander med dottern Minna.
Mia Melander med dottern Minna.Foto: Claes Nyberg

Teaterintresset väcktes redan i slutet av 1980-talet.

-Då gick jag med i Piggsvinsteatern och spelade i Sol över Skateholm. Men sedan tog mitt friidrottsintresse över och jag tog en paus från teatern.

Annons

Mia var mångkampare och gjorde en ungdomselitsatsning i IFK:s färger innan hon i mitten på 90-talet återvände till Piggsvinen.

-2004 satte Lasse Svensson ihop en grupp som skulle uppträda på Palmfestivalens kickoff. Och sedan dess har det rullat på.

I fjor tog gänget dock en paus från sin populära julshow.

-Det fanns mycket annat som tog fokus från oss allihop och vi hade mindre ork. Men nu är vi på g igen. Just nu är vi inne i en skapandeprocess, men upplägget blir liknande det vi haft tidigare år med julsånger, nummer och allsång, fortsätter Mia.

Hon säger att hon egentligen inte saknar teatern under de perioder då de inte har något på gång.

-Livet rullar på. Men när vi väl sätter igång så är det som om en latent gen i kroppen vaknar, den är lätt att plocka fram, skrattar Mia.

-Vi har blivit oerhört väl emottagna av Trelleborgspubliken. Den köper det vi gör och det är roligt. Det är ju lättare att agera om det går hem.

Det senaste halvåret har Mia däremot haft något helt annat att fokusera på – dottern Minna.

-Det är underbart att vara hemma med den här lilla terroristen, säger Mia och möts av ett leende från dottern som sitter och mumsar rån i sin matstol.

Pappa heter Dennis Melander och är lagkapten i TFF. Paret sa ja till varandra på midsommarafton i fjor sedan Mia friat på Trelleborgs Allehandas förstasida på skottdagen 2008.

Annons

-Med facit i hand hade jag inte gjort om det, säger Mia och skakar på huvudet åt sitt eget tilltag.

-Det var lite för crazy. Fast längre fram kommer jag säkert att tycka att det var en rolig grej. Jag hade bara inte fattat att det skulle bli så stort genomslag.

Mia hymlar inte med att det är en lyx att vara gift med en fotbollsspelare och syftar då på all den tid de får tillsammans alla tre.

-Vi kan dela upp vår ledighet med Minna på ett väldigt bra sätt och vi har en oerhörd fördel som har mycket tid hemma tillsammans.

Efter nyår går Mia tillbaka till jobbet på halvtid.

-Det ska bli riktigt kul att börja jobba. De senaste två åren har jag jobbat som projekt- och marknadsassistent på ett japanskt läkemedelsföretag i Malmö och för mig har det varit som att hitta hem. Det är ett oerhört varierande och inspirerande jobb där förmiddagen och eftermiddagen aldrig ser likadan ut.

Mia berättar att hon har kontakt med läkare, professorer, säljare och projektledare över hela landet och i de övriga nordiska länderna.

-Det märks lite att det är ett japanskt företag. De pratar inte bara pengar utan också om människor. Det är fantastiskt roligt att jobba på ett företag som tar ett socialt ansvar. I julas gick våra julklappspengar till sjukhusclowner och varje månad kan vi skänka pengar via lönen till olika projekt och så dubblar företaget sin donation. Det gör det lätt för mig att engagera mig och skänka pengar till exempel till översvämningsdrabbade, förklarar Mia.

Familjen bor i en vit länga med halmtak i Sörby. Huset var ett rent impulsköp men har en historia.

-Jag föddes här i Sörby, 200 meter härifrån, förklarar Mia och visar med handen västerut.

Annons

-1986 flyttade vi in till Andersöv och jag var jätteledsen men min mamma sa att jag kunde flytta tillbaka när jag blev stor. Så när jag såg att det här huset, som jag varit en del i som barn, var till salu, åkte Dennis och jag och tittade. Efter tio minuter hade vi bestämt oss och fyra dagar senare var köpet klart. Nu har vi bott här i fem år.

Men i december går flytten till Knäckekärr.

-Det känns som om att vi gjort landet nu och är redo för något nytt, förklarar Mia.

Nu får familjen gångavstånd till Vångavallen. Tjejerna missar aldrig en hemmamatch.

-Minna har varit med varje match sedan hon var tre veckor. Än så länge går det jättebra. I början sov hon hela tiden, nu sover hon kanske en kvart.

Tonårsdrömmen om att försörja sig som skådepelare har Mia släppt helt.

-Det är ett tufft liv som kräver mycket. Jag är väldigt nöjd med livet som det är.

Namn: Mia Melander

Fyller: 30 år den 9 oktober

Familj: Maken Dennis, dottern Minna sju månader, hunden Sigge och katten Kisen.

Annons

Bor: I Sörby.

Aktuellt: Skriver material till årets julshow med Teater Tittin.

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons