Annons
Nyheter

Vem ska man tro på?

Det är inte lätt att hänga med i alla svängar. Som webbredaktör anser jag mig ha rätt bra koll på internettrender och samhället i övrigt. Jag bedrar mig antagligen. Den yngre generationen som föddes med Ipoden i örat har helt andra referensramar än en gubbe på snart 33. Bara det faktum att jag använder mig av ordet "ungdomar" får mig att känna mig gammal. Men hur ligger det egentligen till. Hur bra koll har dessa så kallade ungdomar.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2008

I en intervju med antropologen Katharina Graffman har journalisten Fredrik Wass – en som har stenkoll på webben – rett ut begreppen kring ungdomars medievanor. Och det är intressant läsning med en rubrik som borde tilltala en och annan som tror att föräldrarollen är överspelad: "Dagens ungdom tycker att mamma vet bäst".

Högst i kurs av egenskapersom är bra är allmänbildning. Den som både är allmänbildad och street smart, det vill säga har koll på mode och trender och omsätter det på rätt sätt, står väldigt högt i kurs. Skillnaden i beteende hos den vanlige konsumenten av traditionell media – nyheter tryckta på papper och TV-sändningar enligt tablå – är att ungdomarna har blivit sämre på att analysera budskapen. De ungdomar i bekantskapskretsen som är allmänbildade blir viktiga i sammanhanget, men även de vuxna spelar en stor roll. "Trots att tillgången till information är obegränsad upplever ungdomarna att det inte går att lita på någon. Då blir föräldrarna en fast punkt". Det känns förstås bra att man som förälder fortfarande har en viktig roll att spela. Samtidigt är ungdomarna extremt kritiska till kommersiella budskap, något som i stor utsträckning kommer att påverka näringslivet i framtiden.

Annons

Det viktiga blir att fåungdomarna att själva kunna sålla bland informationen. Katarina Graffman ser riskerna med att ett nytt klassamhälle håller på att skapas mellan dem som självständigt kan söka information och de som är beroende av auktoriteter för detta.

Så trots att min dotter, som förvisso än så länge är oförstörd av modern mediekonsumtion, häromdagen sa till en taxichaufför som inte kunde få rätt på bilbarnstolens bälten att "min pappa kan allt", så måste målet med uppfostran av sina barn vara att få kritiskt tänkande, allmänbildade samhällsmedborgare. Sen gör det ju inget om de även i fortsättningen tycker att pappa vet bäst och kan allt.

Läs Fredrik Wass blogg: bisonblogg. blogs.com

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons