Annons
Nyheter

Valet öppnade dörrar till ett helt yrkesliv

– Är det någon som vill börja sända närradio?
När en pratglad Nicklas Strömberg i början på 1980-talet fick frågan från en fritidsledare på Asklunda i Vellinge kunde han inte ana att hans "ja" skulle leda honom till hockey-VM, Miss World-tävlingen och kronprinsessans bröllop.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2012
Vid kronprinsessans bröllop hade Nicklas förmånen att sköta ljudet från kyrkan.Foto: Tomas Nyberg
Nicklas hemma på kontoret som är hans utgångspunkt.Foto: Tomas Nyberg
ETTANFoto: Tomas Nyberg
Nicklas har jobbat med Rally-VM över hela världen. I Mexiko hade ljusbussarna inte riktigt samma standard som hemma i Sverige, men grunderna för att skapa ett bra ljud ut i tv-rutan är de samma.Foto: Tomas Nyberg
Det började med närradiosändningar i Malmö i början på 1980-talet. Nu reser Nicklas världen över och försörjer sig som ljudtekniker.Foto: Tomas Nyberg

– Då hade jag inget tekniktänk, men det lärde jag mig ganska snabbt, förklarar Nicklas och målar upp en bild av tiden då den kommersiella radion fortfarande var en vision och närradion härskade i många ungas mottagare.

Där lades grunden för Nicklas utbildning i hur ljud fungerar.

Annons

– Pappa var rekvisitör på SVT i Malmö och han avrådde mig från att komma in i den firman. Redan då förutsåg han den verklighet vi har idag, att man lägger ut produktionen på externa produktionsbolag.

Inspirerad av sitt nyfunna intresse valde Nicklas att utbilda sig till eltekniker. Praktiken gjorde han på Malmö Stadsteater och mixerbordet hade blivit hans vän.

– Jag har haft tur och glidit fram genom livet. Hela tiden fanns det tidsutrymme för mig att sända närradio parallellt med arbetet och lumpen. Jag engagerade mig i musikföreningen Kartellen i Burlöv/Lomma som sände Radio P5 Skåne och gjorde flera gästspel inom Trelleborgs närradio. Närradio är så förbannat skoj och har varit en bra skola.

Efter lumpen fick Nicklas sommarjobb på Televerket Radio och körde ut radiotidningen till synskadade. En våning upp i samma byggnad satt avdelningen som övervakade radio- och tv-ljudet i Skåne och där halkade Nicklas in på ett bananskal. Via Kartellen fick Nicklas in en fot på ett videobolag som behövde en ljudtekniker när de skulle spela in Lundaspexen. Det ena ledde till det andra och snart började Nicklas jobba som ljudtekniker vid tv-sändningar från olika sportevenemang.

– Första tv-bussen jag jobbade i var spartansk. Min första stora sportsändning var hockey-VM i Wien 1996 och då kände jag att jag var inne i det. Jag jobbade fortfarande på Televerket Radio men det gick bra att kombinera de båda jobben.

Tre år tidigare hade Nicklas startat en enskild firma. Han hade gjort en större friidrottsgala och en talkshow för Kanal 5. Dessutom hade han börjat köra ljud vid olika krogshower.

– Jag jobbade med Galenskaparna och After Shave och Stefan och Krister. Men en kväll ställde min son frågan "Pappa varför är du aldrig hemma?". Det blev en tankeställare och jag kände att mitt fasta arbete i kombination med tv-jobben och krogshowerna blev för mycket.

Än kände Nicklas sig inte redo att släppa sin fasta anställning.

– Att mixa ljud live och i tv är väldigt olika. Tv passar mig bäst och jag slutade med krogshowerna.

Men för tre år sedan kom en stor vändpunkt. Teracom, som Nicklas arbetade för, skulle lägga ner i Malmö. Han kunde flytta med till Stockholm, börja jobba med övervakningskameror – eller våga satsa på sitt arbete som ljudtekniker.

Annons

– Det var ett stort vägval. Jag jobbade med övervakning i tio dagar men insåg snart att det jobbet inte skulle vara lika flexibelt som det gamla. Jag skulle inte kunna kombinera det med min egen verksamhet, så jag sa upp mig.

Nu har Nicklas ombildat sitt företag till aktiebolag och kör på heltid med hela världen som arbetsfält.

– Sedan dess har det accelererat något vansinnigt. De stora grejerna jag har gjort är flera champions league-matcher bland annat mellan Köpenhamn- Barcelona, Miss World, hockey-, handbolls- och Rally-VM.

Med ett skratt erkänner Nicklas att han inte är ett dugg intresserad av sport, frånsett TFF.

– Det är en fördel för då fokuserar jag på jobbet och hur det låter istället för matchresultatet, förklarar Nicklas.

Och han har en del att hålla koll på. Det ska låta bra ut i rutan, bildproducenten och redaktören berättar vad de vill och reportrarna har sina önskemål.

– För någon som är ovan är det ett enda muller, men jag lyssnar liksom i lager, förklarar Nicklas som kastas mellan rally i Jordanien, Vasaloppet i Evertsberg och hockey i Tingsryd. Olika världar med väldigt olika förutsättningar.

– Jag har jobbat i länder där de inte pratar engelska och i väldigt dåligt utrustade bussar, men när man kan tekniken är det inte svårare än att själv reglera ljudet hemma på tv:n, hävdar Nicklas med en lite lurig min.

Vid kronprinsessbröllopet hade han förmånen att få vara med och sköta ljudet från kyrkan. När danska drottningen nyligen firade 40 år på tronen jobbade han också.

– Det är baksidan, att jag jobbar när alla andra är lediga. Men en dröm har jag kvar och det är att vara med och göra den stora Eurovision song contest-finalen. Det får väl bli nästa gång Sverige vinner.

Annons

Även om Nicklas är sin egen och jobbar för olika bokningsbolag möter han ofta samma människor.

– Vi har blivit som en stor familj. Vi ses ute på fältet, samåker och äter lunch ihop, men jag tror inte att någon umgås privat. Vi är beroende av varandra och tipsar ofta om jobb. Men det är sällan sura miner och avundsjuka i branschen.

Ibland får Nicklas bokningar med väldigt kort varsel. Andra ligger ett par månader framåt i tiden. Av hänsyn till familjen försöker han hålla nere antalet hotellnätter.

– Jag har en oerhört förstående familj och det är en förutsättning.

Första gången Nicklas sände närradio var det förinspelat men handen darrade ändå när han tryckte på knappen och sändningslampan började lysa.

– Nu är jag i ett focusmode när jag jobbar. Det är en professionell skärpa som tillåter en kamratlig jargong. Alla tar sin uppgift på allvar och litar på varandra. Det gäller att vara ödmjuk och serviceminded, det vinner man på i längden.

Fritidsledaren från Vellinge har Nicklas inte mött igen. Men engagemanget för närradion lever och han är ordförande i Trelleborgs närradioförening sedan 2005.

– Jag sänder inte själv men jag vill att det ska finnas kvar i sin föreningsbundna ideella form och att förutsättningarna ska vara billiga. Jag är lyckligt lottad som fått utveckla min hobby till mitt jobb.

Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons