Nyheter

Vågade tänja på gränserna

En ny stad. En ny skola. Och en massa nya människor. Det väntade Emelie Göransson när hon valde att börja på Österportsgymnasiet i Ystad.
– Första dagen var jag jättenervös, men det löste sig väldigt bra, säger hon.
Nyheter • Publicerad 9 november 2011
Foto: Tomas Nyberg

Emelie har bott i Klagstorp i hela sitt liv och det mest naturliga hade varit att hon valt gymnasiet i Trelleborg.

– När jag skulle söka till gymnasiet fick jag en massa information från olika skolor. När jag såg att det fanns en inriktning på naturvetarprogrammet i Ystad som hade CSI som inriktning undrade jag vad det var. När jag fick veta att det fanns på samhäll också kände jag att det passar mig bättre, förklarar Emelie.

CSI är så nära den amerikanska tv-serien man kan komma i en svensk gymnasieskola.

– Vi lär oss om kriminologi och kriminalteknik. Vi tar bland annat finger- och skoavtryck och så får vi fall att lösa. Dessutom läser vi psykologi och rättskunskap. Det är en bra utbildning om man vill bli jurist eller polis.

Emelie trivs jättebra med både skola, utbildning och alla nya kompisar. Att resan tar en timme varje morgon och eftermiddag är inget problem.

– Jag åker med mamma eller pappa till bussen i Skateholm eller Smyge. Ibland tar jag moppen eller så cyklar jag. I början kändes resvägen lång, men det är inte så farligt längre. Att pendla passar inte alla, men det fungerar för mig.

Efter studenten vill Emelie jobba och tjäna pengar så att hon kan ge sig ut och resa.

– Det spelar inte så stor roll vad jag får för jobb. Det känns som om att man inte kan vara kräsen när man precis har slutat gymnasiet utan får ta vad som kommer, funderar Emelie.

Tanken är att hon ska resa tillsammans med kompisar.

– Vi har pratat om att bila eller tågluffa i Europa. Men jag skulle kunna tänka mig att åka på en volontärresa också.

Sedan Emelie var liten har hon haft en längtan efter att få hjälpa andra människor.

– Då var jag inne på att bli läkare, men naturämnena funkar inte för mig så det har jag släppt. I nian kom jag på att jag vill gå polishögskolan. Då kan jag bidra till ett säkrare samhälle och hjälpa människor. Det är ett tufft jobb. Man måste kunna ställa om och inte ta med sig det hem. Vi får se var jag hamnar i framtiden, fortsätter Emelie.

Som för många andra 18-åringar tar skolan mycket av Emelies tid. Körkortet kämpar hon på med.

– Det går framåt. Körningen går ganska bra. Teorin är egentligen inte så svår. Den är logisk, men det är så mycket. Jag hoppas kunna köra upp innan året är slut.

Sedan 1,5 år tillbaka tillbringar Emelie sina söndagar på badhuset i Trelleborg där hon undervisar i simning i TSS regi.

– Barnen är mellan fem och åtta år. Jag tog jobbet för att jag såg det som en erfarenhet, det var en chans som kom upp och som jag inte ville missa.

Emelie undervisar i 4,5 timme.

– Barnen blir så jätteglada när de klarat ett märke och då känner jag att jag åstadkommit något. Att jag lärt någon annan något, förklarar Emelie.

Att sjunga i Källstorps församlings ungdomskör hinner hon också med.

– Nu tränar vi inför en julkonsert på annandagen och en ungdomskonsert i november. Jag tog gitarrlektioner tidigare, men sedan blev det för mycket. Nu spelar jag hemma då och då och så kompar jag kören när det behövs. Jag kan ju grunderna, så när jag ska spela en ny låt är det bara att sätta sig ner och få koll.

I somras åkte Emelie med kören till Skottland.

– Det var riktigt, riktigt roligt. En helt annan miljö än den här hemma.

Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.