Annons
Nyheter

Vad kommer att hända med mitt arv?

Jag har inte haft så mycket kontakt med mina föräldrar, delvis på grund av att jag flyttade utomlands för 15 år sedan. När jag senast pratade med min syster sa hon något som får mig att misstänka att hon fått föräldrarnas sommarstuga som gåva. Kan de göra så? Vad kommer att hända när vi ska dela arvet i framtiden?/Rättvisa
Nyheter • Publicerad 1 juni 2007

Svar: Dina föräldrar har rätt att under livstiden ge gåvor till vem som helst. Ger man en gåva till ett barn betraktas denna gåva som ett förskott på kommande arv, under förutsättning att de inte har gett uttryck för något annat i gåvobrev eller testamente. En gåva till annan än bröstarvinge är inte förskott på arv.

Enligt rättspraxis anses gåva till ett barnbarn, medan barnet lever, inte heller utgöra ett förskott på arv. En gåva som utgör förskott på arv ska antecknas i bouppteckningen och sedan ska förskottet regleras iarvskiftet mellan bröstarvingarna. Det sker genom att man lägger till gåvans värde och gör delningen på denna större behållning och sedan får gåvotagaren avräkna förskottet på sin arvslott. Är förskottet så stort att arvslotten inte räcker till är gåvotagaren inte skyldig att återbetala resten.

Annons

Du känner säkert till att varje bröstarvinge har rätt till sin laglott, alltså hälften av arvslotten. Dina föräldrar kan genom olika åtgärder ha velat reducera ditt arv, men om de genom gåvor med mera minskat din andel så mycket att det kränker din laglott har du möjlighet att väcka talan mot dödsboet inom ett år efter bouppteckningen.

Kan min sonhustru ärva sommarstugen?

För några år sedan, medan vi fortfarande hade arvsskatten kvar, gav jag bort min fritidsfastighet till min son.

I gåvobrevet står att gåvan ska vara hans enskilda egendom. Jag har en vän som påstår att min sonhustru kommer att ärva även sommarstugan om hon överlever min son.

Då kan hon ju få för sig att sälja huset och på så vis "lura" mina barnbarn på framtida somrar i vår fina stuga. Kan jag göra något för att förhindra detta? Jag misstror egentligen inte min sonhustru, men hon kan ju i en sådan situation få ett förhållande med en ny man och påverkas av honom.

Sommarparadis

Svar: Din vän har rätt. Genom att fastigheten utgör enskild egendom för din son kommer han att få behålla den vid en eventuell skilsmässa, men villkoret om enskild egendom ändrar inte arvsordningen.

Under förutsättning att din son och sonhustru endast har gemensamma barn kommer de att ärva allt efter varandra, även enskild egendom. Din sonhustru får fri förfoganderätt till egendomen och detta innebär att hon kan sälja den om hon vill.

Du vill att dina barnbarn ska ärva stugan, så att den säkert ska kunna gå vidare i er släkt och då krävs det att din son upprättar ett testamente.

Du får alltså ta upp frågan med din son och be honom kontakta en sakkunnig för att ordna detta. Hoppas att han och din sonhustru har förståelse för dina önskemål!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons