Annons
Nyheter

Unga mödrar fann en god vän i varandra

Det började med ett sms för ett drygt halvår sedan. Nu träffas Lizette Borggren och Vicky Hansson så gott som dagligen tillsammans med sina små döttrar.
Nyheter • Publicerad 20 december 2011
Lizette med sin lilla Towa.
Lizette med sin lilla Towa.Foto: Claes Nyberg
Lizette och Vicky.
Lizette och Vicky.Foto: Claes Nyberg
Vicky med sin lilla Viola.
Vicky med sin lilla Viola.Foto: Claes Nyberg
Vännerna Lizette och Vicky med sina små töser Towa och Viola.
Vännerna Lizette och Vicky med sina små töser Towa och Viola.Foto: Claes Nyberg

– Vi har båda gått på Liljeborg och jag känner Vickys sambo Kenny sedan många år tillbaka. När jag fick höra att hon också skulle bli ung mamma skickade jag ett sms, berättar Lizette som blev mamma till Towa för nio månader sedan.

Tjejerna kom överens om att träffas.

Annons

– Jag tänkte att det inte finns så många unga mammor i Trelleborg, fortsätter Lizette.

I början pratade de mycket om förlossningar och barn, men sedan lilla Viola föddes för två månader sedan har deras samtal kommit att handla mer om allt annat.

– Vi är för bra vänner för att bara prata om barnen, konstaterar Lizette.

– Men om de har gjort något speciellt, då berättar vi det för varandra, inflikar Vicky.

Oftast ses tjejerna hemma hos varandra eller så går de till Familjecenter.

– Det finns ju inte så mycket annat att göra i den här stan, konstaterar Vicky med ett litet uppgivet leende.

På Familjecenter har de lärt känna andra som är föräldralediga men de umgås mycket med varandra där också. Även de gamla kompisarna från tiden innan flickorna föddes finns kvar.

– Men de förstår inte situationen vi är i. Att vi har ett stort ansvar för någon annan, funderar Lizette.

– Man måste växa upp snabbt, jag har bara kontakt med några få av mina gamla kompisar, berättar Vicky.

Båda kan sakna friheten att kunna vara ute länge på kvällarna tillsammans med kompisarna, men det finns mycket som uppväger den känslan.

Annons

– Det är härligt att se alla Violas framsteg, när hon ler mot mig och så, säger Vicky.

– Och att veta att jag har någon som älskar mig mer än mina vänner gör. Att det finns någon som behöver mig, inflikar Lizette.

Även om tjejernas vänskap är ganska ny är den redan djup och stark.

– Vi har kommit varandra väldigt nära fort. När vi skulle välja gudmor till Viola kändes det självklart att be Lizette. Det är inget förtroende som man ger vem som helst, men hon kan ta hand om Towa så då kan hon säkert ta hand om Viola också om det skulle behövas, fortsätter Vicky och ger sin vän en uppskattande blick.

Än så länge har döttrarna inte så stort utbyte av varandra, hur deras relation utvecklas får framtiden utvisa. Livet efter föräldraledigheten är också något Lizette och Vicky ofta pratar om.

– Min plan är att jag ska vara mammaledig ett år och sedan börja jobba. Jag gick hotell- och restaurangprogrammet innan jag blev gravid och planerade att utbilda mig till kock, men jag är inte typen som vill sitta i skolan och läsa, konstaterar Vicky.

– Jag är föräldraledig fram till juni, sedan ska jag ha sommarlov. Jag funderar på att gå fordonsprogrammet eller vård- och omsorg. Drömmen är att bli barnmorska, avslöjar Lizette med ett stort leende.

Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons