Annons
Nyheter

Ung mamma drömmer om att bli barnmorska

Jane Magnusson är 19 år och bor i en marklägenhet i Tomelilla med sina barn Miranda och Tindra, tre år och Felicia 1,5 år. Lägenheten är mysig och många möbler i ljusa träslag matchar varandra. Lägenheten är på två våningar och på baksidan av huset finns en liten trädgård.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2008
Jane är 19 år och mamma till Tindra, Felicia och Miranda. Bild: Thorsten Persson
Jane är 19 år och mamma till Tindra, Felicia och Miranda. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

I huset finns det massor av bilder på barnen; på kyl-skåpet, på väggarna och på hyllorna. Det är liv och rörelse i huset när flickorna leker med varandra. Tvillingarna är klädda i matchande tröjor och lillasyster Felicia är klädd i en kjol med hängslen och vit skjorta till. Alla barnen ser lite busiga ut. De är inte det minsta blyga och kommer genast fram och hälsar. Just nu är mormor Kristine på besök. - Det fattas pusselbitar, säger Miranda.

- Men då får du gå upp och se om du hittar dem, säger Tindra.

Annons

Tvillingarna Mirandra och Tindra står och pratar med varandra i hallen. De försöker sätta ihop ett Nalle Puh-pussel, men bitar saknas. De är kompisar. De berättar att de är bättre kompisar med varandra än med lillasyster Felicia. Men det märks inte. Alla tre verkar vara vänner.

- Tvillingarna kommer bra överens. På morgonen när de vaknar väcker de inte Jane utan kryper upp i varandras sängar och busar i[spatie]stället, berättar mormor Kristine.

- Det är skönt att de leker med varandra, det underlättar jättemycket för mig, säger Jane.

Jane har precis börjat plugga omvårdnadsprogrammet på Berghusaskolan i Ystad och vill så småningom utbilda sig till barnmorska. Hon tycker för det mesta att det fungerar bra att bo ensam med tre barn. Men ibland känns det jobbigt att vara ensamstående trebarnsmamma, till exempel om hon ska iväg till affären och handla. Då ringer hon oftast till mamma som ibland handlar till henne. Ibland går hon med alla tre barnen till affären, men då blir det jobbigt.

- Jag hade aldrig klarat det utan hjälp från min familj och vänner. De ställer upp jättemycket och har verkligen alltid funnits där för mig.

Jane trivs med livet som trebarnsmamma trots sin unga ålder.

- Det fungerar bra att ta hand om barnen. Det jobbigaste är all tvätt och alla leksaker överallt. Och så är det jobbigt när folk tittar på mig när jag kommer med tre barn och är så ung. Jag tror det är mest äldre som reagerar. Jag tycker att man kan vara lika bra mamma när man är 19 år och har tre barn som 45 år.

Jane har alltid varit förtjust i barn och tyckte det var kul när hennes syster som är fem år äldre än henne fick barn när hon var 18 år. Jane ville bli en relativt ung mamma, men hade aldrig en tanke på att hon skulle vara så ung som 16 år när hon fick sitt första barn.

- Jag tycker det är bättre att skaffa barn när man är ung än gammal. Jag tror att man orkar mer då.

När det visade sig att Jane var gravid för första gången var det aldrig någon som direkt uppmanade henne till att göra abort, förutom läraren som hon gjorde testet med. Läraren tyckte hon var för ung för att ta hand om ett barn.

Annons

Dagen efter att hon slutat nian fick hon veta att hon väntade tvillingar. Då började hon bli tveksam över sitt beslut och övervägde att göra abort.

Socialen ville först att hon skulle bo kvar hos sina föräldrar, men föräldrarna sa nej.

- Om hon hade bott hemma hade vi nog tagit hand om barnen lika mycket som Jane. Hon måste ju få vara mamma själv, säger mormor Kristine.

Jane flyttade ihop med sin dåvarande pojkvän som är pappa till tvillingarna. De hade då varit tillsammans i 2,5 år. Graviditeten var inte speciellt jobbig och Jane var inte så stor trots att hon väntade tvillingar. Hon jobbade lite på It-kaféet på Kastanjeskolan i Tomelilla innan hon blev mammaledig.

När tvillingarna föddes i november 2004 hade Jane och pojkvännen nyligen flyttat till en egen lägenhet i Tomelilla. Där levde de ett idylliskt familjeliv och det mesta fungerade bra. Men när tvilllingarna var fem månader separerade Jane från barnens pappa och flyttade till en egen lägenhet.#

När tvillingarna var drygt ett år träffade Jane en ny pojkvän genom gemensamma vänner. Han accepterade att hon hade barn och relationen fungerade bra.

Janes tredje barn var inte heller planerat. Jane åt minipiller och blev överraskad när hon fick veta att hon var gravid igen. De bestämde sig för att behålla barnet.

- Jag var rädd, men tänkte att vi skulle fixa det tillsammans eftersom vi var två.

När förhållandet tog slut en månad innan Felicia föddes rasade hennes värld samman. Hon gick igenom en jobbig graviditet och besökte sjukhuset ofta. Dess-utom förstod hon inte hur hon skulle kunna ta hand om tre barn själv. Felicia föddes i augusti 2006 och med hjälp från familjen och vänner så fixade hon det trots att det var en jobbig tid.

Idag har hon inte så mycket kontakt med papporna till barnen utan tar för det mesta hand om barnen själv. Hon tycker det fungerar bra, men skulle gärna vilja ha en pojkvän.

Annons

- Men jag tror det är svårare att träffa någon när man har tre barn.

Barnen sitter ute hos mormor och fikar i köket men då och då kommer de in i vardagsrummet för att krypa upp till Jane och kramas lite. När minstingen Felicia kommer vill hon peta på mobiltelefonerna som ligger på bordet. Hon tittar lite på tv:n som är på och pillar nyfiket på reporter-blocket.

Jane känner inte att hon har missat något speciellt genom att få barn så tidigt. Många kompisar är förfasade över att hon inte kan gå ut och roa sig. Men Jane har aldrig varit någon som gillat att gå ut. Nu går hon ut med vänner ungefär en gång varannan månad.#

Det hon har fått offra mest för mammarollen är att hon tappat kontakt med sina gamla kompisar.

- Innan jag fick veta att jag var gravid hade jag massor av kompisar. När jag fick barnen hade jag bara en kompis kvar av mina vänner från högstadiet. De andra tappade jag kontaken med. Kompisar tror nog inte att jag kan umgås för att jag har barn. Men det kan jag visst!

Jane känner att hon mognat mycket sedan hon fick barn. Hon tycker att hon tänker på ett annat sätt eftersom hon har tre barn att ta hänsyn till.

- Innan var jag en sådan som struntade i skolan och bråkade med lärare. Men efter att jag fick veta att jag var gravid skärpte jag verkligen till mig. Det har folk i min omgivning också sagt.

Hon tycker att det är många ungdomar som skaffar barn som tonåringar i Tomelilla. Hon kan räkna upp flera stycken som har fått barn tidigt. Men hon tycker det är dåligt när unga flickor skaffar barn och bor kvar hos sina föräldrar så att de ofta får ta hand om barnen.

- Jag tycker att skaffar man barn så får man ta hand om de själv.

Nu kan hon själv reagera när hon ser 16-åringar som är gravida.

Annons

- Då kan jag tänka: Oj vad ung hon är, hur ska hon kunna ta hand om ett barn? Men sen tänker jag efter. Jag var ju lika ung själv.

För det mesta umgås hon själv med barnen, men ibland besöker hon träffpunkten för unga mammor i Tomelilla. Dit kan man gå om man vill fika och umgås.

- Det är svårt att få kontakt med någon där för många känner varandra sedan tidigare. Dessutom är jag lite blyg. Jag undrar varför det inte finns något ställe för unga pappor. Eller finns det inga unga pappor som tar ansvar för sina barn?

Ekonomiskt fungerar det helt okej. Jane tar hjälp av barnbidrag, studiebidrag, bostadbidrag och underhållsstöd för att få det att gå ihop.

Hon har funderat på att börja jobba i[spatie]stället, men vill hellre ha en utbildning först. Ibland är folk kritiska och ifrågasätter att hon redan är mamma och inte ens har någon utbildning.

- Men man är väl inte bättre mamma för att man har utbildning?

På vardagarna hittar hon inte på så mycket med sina barn. Efter det hon hämtat dem på dagis blir det mest att åka hem, laga mat och städa. Men på helgerna är de gärna ute och leker och hittar på saker.

- Jag tycker det är så tråkigt att det inte finns så mycket tid för barnen på vardagarna. Ibland kan jag känna att jag har svårt att få tiden att räcka till mina barn.

Hon hittar inte på så mycket själv, utan barnen. Men nu har hon börjat träna gympa med sin syster på onsdagar och ska försöka göra det i fortsättningen också. Dessutom håller hon på att ta körkort.

- Det är jobbigt att så fort man ska ta en körlektion då måste man ha barnvakt. Och det kan vara svårt att fixa ibland. När barnen var mindre ville alla passa dem, men nu är de lite stimmigare.#

Annons

Jane tycker att det finns många fördelar att vara ung mamma.

- Man blir mer vän med sina barn. Och jag tror att när barnen blir äldre kommer vi att umgås på ett annat sätt eftersom det inte är så många år som skiljer oss.

Jane fyller 20 år i augusti och ser ljust på framtiden. Hon vill gå klart omvårdnadsprogrammet och så småningom utbilda sig till barnmorska. I framtiden vill hon flytta till hus, men stannar gärna kvar i Tomelilla kommun.

- Om jag hittar den rätta skulle jag absolut kunna tänka mig fler barn.

När barnen ska fotograferas kivar de med varandra och det är svårt att få med alla barnen på bild. När Jane går någonstans i huset ropar den ena flickan efter den andra på henne. Hon plockar upp den ena i famnen och har de andra barnen bredvid sig i soffan.

Hon trivs med livet som ung mamma, även om det kan vara lite tufft ibland.

Melissa Dahlqvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons