Annons
Nyheter

Undvik bråk – skaffa er marginaler

Väckarklockan ringde inte, vattenkokaren är trasig, barnen har vaknat på fel sida, gröten passar inte och du har ett viktigt möte att passa på jobbet. Vid dessa tillfällen känns råd som: "Låt ditt barn få kladda vid matbordet, det utvecklar hennes kreativitet." som ett hån. Att skaffa sig marginaler i förväg är barnläkare Lars H Gustavsson bästa råd för att undvika stress hemma.
Nyheter • Publicerad 2 november 2007
Barnläkaren Lars H Gustavsson. Bild: Mark Hanlon
Barnläkaren Lars H Gustavsson. Bild: Mark HanlonFoto: 

Författaren och barnläkare Lars H Gustavsson kan ibland tycka synd om dagens föräldrar.

- De har ofta väntat några år med att skaffa barn och under tiden skaffat en karriär och andra intressen som de vill hålla fast vid. Kanske även en villa med ett lån som kräver ett heltidsarbete. Då är det inte lätt att få ihop vardagen, menar han.

Annons

I sin bok "Lotsa barn" ger han tips om vad man kan tänka på när man uppfostrar barn. Hela grunden för en bra barnuppfostran är att ha tid för sina barn, anser han. Annars kan lätt allt som inte går smidigt ses som problem som måste ha en lösning.

Stor press

- Det är viktigt att förstå hur barn fungerar. Till exempel är det normalt att barn i perioder sover dåligt. Detta är något som går över av sig självt. Men föräldrar i dag lever ofta under så stor press att de inte klarar att inte få sova. Då är det lätt att börja definiera den dåliga sömnen som ett sovproblem som kräver en sovmetod.

- Jag möter också ofta föräldrar som pratar om sina 1,5-åriga barn som inte lyder eller slåss. De ser detta som ett problem. Detta är tvärtom ett ganska vanligt beteende för barn i denna ålder, säger han.

Lösningen enligt Lars H Gustavsson är inte att använda olika metoder utan att ordna livet så att det finns utrymme för barnen att vara krångliga och jobbiga. Genom att ha större marginaler blir det inte katastrof när mjölkpaketet åker i golvet.

- Detta är så klart inte lätt. Arbetsmarknaden i dag är till exempel inte så flexibel som föräldrar skulle behöva.

Det sägs ofta i debatter om barnuppfostran att en nyauktoritär trend är på väg. Hurvida detta stämmer eller inte låter Lars H Gustavsson vara osagt. Men tv-program som Supernanny har fått skamvrån att träda tillbaka i en del hem och skolor, vilket skrämmer honom.

- Att skambelägga barn är något vi ska vara väldigt försiktiga med. Det kan sätta spår i barnen. Självklart ska man inte tillåta vilket beteende som helst från sina barn. Men det är stor skillnad på att säga till på ett hårt sätt och att lämna ett barn i skamvrån. Det finns barn som blir helt hysteriska av att bli lämnade i upprörda situationer. Dessa får man helt enkelt inte överge, menar han.

Han är kritisk till allt för auktoritär uppfostran över huvudtaget eftersom den dels inte visar tillräcklig respekt för barnen och dels inte fungerar i längden.

- När föräldrarna är strikta och håller koll hela tiden bygger inte barnen upp ett eget normsystem. Det gör dem lata eftersom de bara följer andras regler och inte utarbetar egna. Detta kan fungera utmärkt så länge som föräldrarna finns där och ser till att reglerna följs. Men när barnen flyttar hemifrån faller detta. De lär sig inget själva, säger Lars H Gustavsson.

Annons

Mår dåligt

Han ser den auktoritära uppfostran som en lösning när barnen helt går över styr, men inte annars. De flesta barn mår dock inte dåligt av stränga föräldrar. Det finns en trygghet i att veta vad som gäller och efter ett tag upptäcker de kryphålen.

- Men sen finns det de barn som jag kallar "rebellerna". De som inte klarar av att lyda i den utsträckning föräldrarna vill. Om föräldrarna då sätter hårt mot hårt blir det fullt krig hemma, säger han.

Är det viktigt att föräldrarna är eniga?

- Egentligen inte. Det är viktigt att en förälder inte ändrar sig för mycket. Det förvirrar barnet. Men de båda föräldrarna behöver inte vara och tycka lika. Barnen lär sig fort att se olikheterna. Det är ett sätt att lära känna sina föräldrar. Många är rädda för att barnen ska spela ut föräldrarna mot varandra. Det tycker jag går utmärkt!

Ska föräldrar undvika att bråka inför barnen?

- Det tycker jag inte. Det kan tvärtom vara mycket mer skrämmande med föräldrar som håller allt inom sig. Barnen märker det direkt och avskyr det. Att betrakta ett bråk och se hur föräldrarna sedan blir sams är lärorikt. Men det finns naturligtvis gränser. Ingen av föräldern får uppträda hotfullt, då blir barnen skrämda.

Ett gott råd Lars H Gustavsson vill ge är att läsa på lite om uppfostran. Och att prata mycket med andra föräldrar.

Mer okunniga

Dagens föräldrar är mycket mer okunniga än förr i tiden. När familjerna var större fick många barn ta hand om sina småsyskon och tränade sig på det sättet. Det är ovanligare i dag. Mor- och farföräldrarna bor också ofta längre bort och finns inte som lärare.

Annons

Ett sätt att skaffa sig kunskap är att gå in på nätet. Där finns föräldrar att prata med på olika forum.

- Det är bra att utbyta erfarenheter med andra föräldrar. Sök gärna upp dem som har äldre barn än dina egna. De kan ofta ge dig bra råd. Sen får man inte glömma att uppfostran inte handlar om använda sig av olika metoder. Det handlar om relationen till sina barn, säger han.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons