Nyheter

Tvillingarna är som ler och långhalm

"Ja, då är det fest", säger Sara och ler mot sin tvillingsyster. Nedräkningen, inför den stora trettioårsfesten, är i full gång.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2010

Att vara tvilling verkar vara något alldeles speciellt. Iallafall för Sara och Anna som är som ler och långhalm. De verkar vara oskiljaktiga.

– Om jag till exempel behöver åka till sjukhuset med något av barnen följer Sara med. Vi gör allt tillsammans, säger Anna och ler mot sin syster.

Humor, trofast syskonkärlek och en lättsam inställning till livet verkar vara typiskt för de båda systrarna. Flickornas beskrivning av livet och deras minnen kring det genomsyras styrka och kämparanda. Det gäller även de stora prövningarna familjen genomgått.

– När jag och Sara föddes blev mamma allvarligt sjuk. Pappa tog ensam hans om oss, samtidigt som han också tog hand om vår storebror Jonas som satt i rullstol. Jag är riktigt imponerad av att pappa fixade det. Han fick ju också ta hand om mamma som var sjuk. Pappa har alltid sagt - "måste man så klarar man mer än vad man tror", förklarar Anna stolt.

Även om det var en jobbig tid stärkte det familjebanden. Syskonen förklarar att den perioden i deras liv lärt dem att kämpa på och att hjälpa varandra.

Sara och Anna är uppvuxna i Trelleborg och de har bott här i hela sitt liv. Systrarna har hela sin familj och alla sina vänner här. Och att de under några omständigheter, vid något tillfälle, någon gång i livet, drömt om att bo någon annanstans än i Trelleborg är helt uteslutet.

– Trelleborg är litet och det är nära och bra till allt, förklarar Anna. Deras blickar möts och de är rörande överens om att Trelleborg är platsen med stort P!

– Jag skulle aldrig vilja bo i någon storstad, fortsätter Sara.

Det finns onekligen många fördelar med att vara tvilling. Inte minst när det kommer till skola och läxläsning.

– Det var kanon att ha Sara i samma klass. Jag hade stor nytta av henne. Hon skötte allt det teoretiska och var duktig på att göra läxor. Hade den ena gjort läxan behövde ju inte den andra göra det. Nu har vi ju redan fått betyg så nu kan vi berätta som det var, skrattar Anna, medan Sara kiknar av skratt och understryker att hon också hade nytta av sin syster som i motsats till henne var duktig på det praktiska såsom bild, sy- och träslöjd.

Sara och Anna har alltid tagit hand om varandra. Om det var någon annan som kivades med dem gick de genast till försvar även om de gärna småbråkade på skoj med varandra. Relation dem emellan är starkare än den till deras vänner. Om de fick välja mellan att åka på långresa på tu man hand med sin bästa vän eller med sin tvillingsyster är svaret givet:

–Syrran, absolut! understryker Sara

–Ja, definitivt, tillägger Anna.

När syskonen pratar om deras intressen går meningarna isär för första gången. Sara har provat varenda sport i hela Trelleborg, i alla fall enligt hennes själv, utan att fastna för någon av dem. Anna i sin tur har alltid varit fotbollen trogen. Hon har spelat i IFK i många år. Sara däremot har fastnat för något helt annat.

– Shoppa är mer min grej, flinar hon, medan Anna avslöjar att hon till och med står för andras klädinköp.

Att både Sara och Anna värdesätter trofasthet skvallrar båda flickornas långa kärleksrelationer om.

– Jag och Patrik har varit tillsammans i femton år. Vi förlovade oss i nionde klass. Våra klasskompisar tyckte att vi var knasiga. Men se så bra det gick, skrattar Sara

– När jag var 17 år träffade jag Henrik, inflikar Anna.

När ämnet kärlek är på tapeten berättar systrarna om föräldrars långa historia tillsammans.

– Mamma och pappa har varit ett par i 43 år, men de gifte sig för 2 år sedan, räknar Sara ut efter att ha funderat en stund.

En sak verkar speciellt viktig att understryka. I alla fall för en av dem.

– Det var jag som kom först. Hela fem minuter, ler Sara nöjt när de pratar om dagen då de föddes för 30 år sedan.

– Hahaha, fortsätter Anna.

– Men det är jag som alltid skyddar dig, säger Anna.

Sara arbetar som hemvårdare på ett demensboende och Anna som personlig assistent till sin bror och de är rörande överens om att de gör ett betydelsefullt jobb.

– Jag vet hur mycket jag ger och jag är betydelsefull för dem, säger Sara.

– Jag ser till att Jonas tränar ordentligt och att han håller igång, förklarar Anna och berättar att hon ser det värdefullt att se till att hennes bror har det bra.

Systrarna kommer återigen in på den stora trettioårsfesten som de ska ha hemma i Saras trädgård.

– Det blir helstekt gris med vänner och familj, ler tvillingarna.

INTERNAL INTERNAL
Caroline Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.