Nyheter

Tv-tittandet bland de yngsta ökar

Tv-tittandet bland barn mellan tre och sex år har aldrig varit så högt som 2008 – och trenden pekar uppåt. Däremot minskar tittandet för de äldre barnen.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2009
Tv-tittandet bland barn mellan tre och sex år har aldrig varit så högt som 2008 – och trenden pekar uppåt. Bild: Scanpix
Tv-tittandet bland barn mellan tre och sex år har aldrig varit så högt som 2008 – och trenden pekar uppåt. Bild: ScanpixFoto: 

- Om man tittar grovt på förändringar och slår ihop allt tittande oavsett kanal har det ökat bland de yngsta åldersgrupperna under de senaste åren, säger Tomas Lindé, chef för publik-och utbudsanalys på SVT.

Giganten i sammanhanget är SVT:s Barnkanalen. Den har sprungit ifrån de båda betalkanalerna Disney och Nickelodium - och var publikmässigt sett dubbelt så stora som sin närmaste konkurrent 2008. Så sent som 2003-2006 hade betalkanalerna för barn samma tillväxttakt som Barnkanalen.

- SVT:s arbete med att målgruppsanpassa kanalerna har slagit väl ut, säger Tomas Lindé. Tittandet har ökat i takt med att SVT disponerat om tablåerna. Att tittandet i sin helhet har ökat i alla barnkanaler beror också på att de som väljer betalkanaler ofta ser på dem.

Ett ökat utbud till följd av tv-sändingarnas digitalisering har också varit av betydelse. Likaså att många hem har flera tv-apparater i drift samtidigt.

- Barnen får disponera en tv själva, medan de vuxna tittar på något annat, säger Tomas Lindé. Men trots att denna grupp har ökat är det fortfarande många som tittar i sällskap med vuxna.

Tendensen är tydlig, de yngsta tittarna utnyttjar verkligen sitt ökade tv-utbud. Men bland de äldre barnen, i gruppen 7- 11 år, minskade tittandet i sin helhet för första gången 2008, från 103 minuter om dagen till 91 minuter. Och det är ett tydligt trendbrott - som Tomas Lindé tror kommer att hålla i sig.

- Först nu märker vi att de äldre barnen har en annan frihet att välja plattformar, att de tittar på annat över nätet. Skolbarnen är också mindre styrda av föräldrarna kring sina aktiviteter. De ägnar sig även åt annat, som tv-spel och läxläsning.

Allt färre spelar in program från tv. Likaså har tittandet på hyrda video-och dvd-filmer minskat drastiskt sedan några år tillbaka.

- Det beror på Internet, säger Tomas Lindé och tillägger att trafiken på SVT:s barnsajter ständigt ökar.

Men även här finns det skillnader mellan de yngsta och de lite äldre.

- De allra yngsta tittar fortfarande lika mycket på tv men kompletterar med tid framför datorn. De äldre använder datorn mer och minskar på tv-tittandet, säger han.

Om det är barnen som väljer vad hela familjen ska titta på låter Tomas Lindé vara osagt. Men familjer med skolbarn som vill umgås framför tv:n samlas ofta kring samma program. Melodifestivalen, Idol och Let's Dance är då populära val.

- Och så Julkalendern förstås, den har alltid höga tittarsiffror, menar Tomas Lindé.

Manu Seppänen Sterky/TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.