Annons
Nyheter

Tusentals tomtar får barnens ögon att tindra

Nyheter • Publicerad 16 november 2007
Paradis för tomteälskare. Vellingeblommans årliga julutställning är omtyckt bland mindre barn..
Paradis för tomteälskare. Vellingeblommans årliga julutställning är omtyckt bland mindre barn..Foto: 

Tomtar som åker skidor, tomtar som bakar, tomtar som kör bil, en tomte som sover, en annan som dansar och en tredje som sitter på dass. För den som vill komma i julstämning redan nu är Vellingeblomman det givna utflyktsmålet.

Vellingeblomman arrangerar årligen olika utställningar beroende på årstid. Men störst och mest berömd är deras tomteutställning som börjar redan två månader innan jul.

Annons

I de 8 000 kvadratmeter stora lokalerna har man ställt upp tusentals och åter tusentals tomtar, änglar, julgranar och julljusstakar. De flesta till försäljning men insprängt bland tomtarna som är på väg att bli julpynt i någons hem finns också små söta uppbyggda miljöer där tomtar gör sånt som tomtar brukar göra såhär lite mer än en månad innan jul. En ligger och sover. Två står och bakar pepparkakor och ett par andra åker kälke nedför en backe.

För de små barnen är det minst sagt fascinerande. "Titta där och titta där, titta tomten, upprepas från alla yngre besökare". Som vuxen kan man lätt drabbas av en tomteöverdos men den är ursäktad när man ser barnens stora ögon framför tomten i en vuxen mans storlek som står och dansar.

För att göra myten om jultomten än mer levande finns det en uppsatt säck där barnen (och säkert även de vuxna som också tror på tomten) kan lägga sina önskelistor. Intill finns en annan säck att använda när det är dags att ge napparna till tomten.

Väldigt omtyckt bland barnen är så klart också den livs levande åsnan Ior och hans fårkompis.

Vellingeblomman har öppet fram till jul måndag till fredag mellan 9 och 19 samt lördag och söndag klockan 9– 16.30. Det finns även ett kafé inne i den stora butiken.

Så tar du dig dit: Vellingeblomman ligger strax väster om Vellinge på andra sidan om motorvägen. Från Vellinge centrum kör man mot Falsterbo och kör under motorvägen. Efter cirka en kilometer ligger det på höger sida.

Text och bild: Jenny Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons