Annons
Nyheter

"Trelleborg är en speciell marknad"

En vit SAAB V4 löste logistiken för studenten Lennart Nilsson.
– Jag bodde i Vellinge, pluggade ekonomi i Lund och spelade pingis i Trelleborg. Men bilen höll hela studietiden på 3,5 år.
Nyheter • Publicerad 12 december 2011
Foto: Oskar Annermarken
Foto: Oskar Annermarken

Det var inför gymnasievalet som Vellingepågen Lennart landade på Söderslätt.

– Jag var aktiv i Mellan Grevie pingisklubb men blev regelrätt värvad till Trelleborg och BK Ymor. Där har jag sedan varit allt, spelare, tränare och ordförande.

Annons

Bra folk och spel i höga serier födde idén att väcka liv i Trelleborgs BTK som varit nedlagd sedan 1950-talet.

– Det friskade upp och var väldigt positivt, minns Lennart.

Själv övergick han efter en tid till att träna tjejerna som sedan hade stora framgångar.

– Visst hände det att jag hoppade in och lirade, men att vara tränare krävde mycket när de började träna på allvar. Dessutom åkte vi runt mycket. Det var skitroligt! Det var roligare att träna andra, se deras utveckling, än att träna själv. Jag tränade tjejerna tills de landade i division 1 och Inge Augustsson tog över.

På gymnasiet gick Lennart samhällsvetenskaplig linje för att hålla alla vägar öppna.

– Sedan gjorde jag militärtjänstgöring, bland annat sex månader i Linköping. Det var kul att komma iväg och se något nytt.

När Lennart muckat var det rätt klart för honom vart han skulle hän. Det blev ekonomistudier med planen att hamna i revisorsbranschen.

– Efter 3,5 år i Lund blev Skatteverket inkörsporten. Jag hade en fin titel, vad var den nu...

– Jo! Fögderisekreterare, det innebar att jag granskade deklarationer. På den tiden var Trelleborgs lokala skattekontor en stor arbetsplats. Vi satt först på Valldammsgatan där Arbetsförmedlingen sitter nu, men flyttade rätt snart till det då nybyggda förvaltningshuset på Västergatan. Det var fräscha lokaler och ett roligt gäng, en del av dem håller jag fortfarande kontakten med.

Lennart summerar tiden som oerhört lärorik. Där lades grunden för hans kunskaper om moms och arbetsgivaravgifter. Sådant som han har nytta av än idag.

Annons

– Inte minst det kontaktnät jag byggde upp då, säger han.

Planen var att stanna där ett tag, men efter två år dök en möjlighet upp då en lokal revisor sökte folk. Det var 1986.

– Det var en nybildad liten firma som expanderade kopiöst mycket på kort tid. Jag var i den karusellen i tre-fyra år innan jag tillsammans med några kollegor tog över Scandia revisorer som 1997 blev Revelino.

Att hitta ett namn på den egna firman blev en utmaning.

– Nilssons revision låter inte så lockande, så det blev en ordlek. Vi tänkte på den brasilianske vänsteryttern Roberto Rivelino som var en tongivande spelare i det brasilianska landslag som vann världsmästerskapet i fotboll i Mexico 1970. Jag försökte att själv fixa loggan men det såg inte klokt ut. Det visar att man ska använda sig av proffs, säger Lennart och förklarar med stor inlevelse hur man använt hans signatur LN men använt blå vattenfärg istället för hans ursprungsidé med rött och svart.

Under tio år satt de på Algatan men växte ur lokalerna och flyttade 2009 ner till Hamngatan.

– Nu sitter vi på ett plan och det är stor finess i det, fortsätter Lennart och berättar att de är tio personer i företaget.

Under 20 år drev han företaget själv men kom till en gräns där han kände att han inte kunde utveckla det vidare.

– Jag gick samman med två andra delägare som är 15 år yngre än jag. Det blev en enorm kick. Nu kan vad som helst hända. När man är mitt i skiten tror man inte det, men en liten förändring gör att det händer saker. De är fulla av idéer.

Kunderna är framför allt ägarledda fåmansföretag i sydvästra Skåne.

Annons

– Trelleborg är en speciell marknad. Närheten till Malmö gör att de stora byråerna inte etablerar sig här. Det är tacksamt för oss.

Just nu är branschen inne i en förändringsfas sedan revisorsplikten tagits bort för mindre företag. Det tvingar Lennart och hans kollegor att tänka nytt.

– Det gäller att hänga med i svängarna, säger han och fortsätter:

– Jag har numera ett säljande jobb och den biten är jag bra på. Jag greppar den bollen och kommer vidare.

Sedan en tid tillbaka ingår företaget även i ett europeiskt nätverk som Lennart är väldigt stolt över.

– Om någon av våra kunder vill starta ett dotterbolag i ett annat europeiskt land så har jag kontakt med kollegor där som kan det landets lagar. Det ger oss en möjlighet att växa vidare.

Lennart pratar mycket och gärna om sitt företag men bedyrar att han har fritid.

– Jag spelar golf sedan några år, inte så fanatiskt som jag fruktade att det kunde bli, skojar han och fortsätter:

– Camilla och jag gör otroligt mycket tillsammans. Vi reser så mycket vi kan och har fantastiskt roligt ihop. Hon har börjat spela golf nu och det skall bli skoj att följa hennes utveckling på golfbanan till våren.

Ett annat stort intresse är musik. På Vångaskolan i Vellinge ingick Lennart i bandet Vånga hot 11 och hemma på Gislövs läge står gitarrerna alltid framme.

Annons

– Jag tar fram dem och lirar lite blues så gott som dagligen. Är det fest kan jag inte låta bli att spela. När andan faller på kopplar jag in elguran. Då stänger äldste sonen dörren och suckar "inte nu!".

Lennart skrattar.

När företaget skulle flytta bjöd man in kunder och banker till de tomma lokalerna. Alla fick delta i musiktävling där Lennart spelade musiken.

– Det fick bära eller brista. Men kunderna är kvar!

Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons