Annons
Nyheter

Titta i stjärnorna efter julefriden

Är jag en man eller en mus? Nja, ingetdera, faktiskt. Jag är en hare. Gift med en tiger. Det är mot bakgrund av detta som jag börjar bli lite orolig för julefriden.
Nyheter • Publicerad 9 december 2009

Det är inte några särskilt framträdande framtänder eller långa öron som gör mig till en hare. Utan den kinesiska kalendern - en urgammal källa till visdom som, visar det sig, har en hel del att säga om hur illa jag och min fru passar ihop.

Hon kallar mig gärna kanin, men jag föredrar hare. Låter inte riktigt lika mesigt. På ungefär samma desperata vis som man försöker få en ”traktor” att låta lite, lite coolare genom att kalla den ”Epa”.

Annons

Frun, däremot, är en tiger. Ni förstår att vi inte träffades per kontaktannons. ”Stort och vackert randat rovdjur söker mindre, räddhågsen gnagare för middagar i avskildhet. Intressen: klo-manikyr, råbiff och långa lurar på maten.”

Den kinesiska zodiaken rör sig med en djurkrets i en cykel på tolv år. Just nu är det exempelvis oxens år. Därefter följer tigern, haren, draken, ormen, hästen, fåret, apan, tuppen, hunden, grisen, råttan och repet. Nej, förlåt, det där sista blev fel.

En hare, med reservation för någon smärre generalisering, är lyckosam, fridfull och vänlig. Så långt allt väl. De sägs gå bra ihop med får och grisar. Däremot kanske haren vid mötet med en tiger blir mindre fridfull och vänlig, och framför allt inte lyckosam.

En typisk tiger är modig, kraftfull och frimodig. De går bäst ihop med hästar och drakar. Harar tror jag går under rubriken ”frukost”. Tack och lov rymmer vår familj en medlem till; lille Gossen. Född 2007, och därmed – en gris. Som, enligt de gamla visa kineserna, inte går bra ihop med vare sig tigrar eller harar.

Okej, men vad visste de gamla kineserna? Vad har de bidragit med till mänsklighetens framsteg? Bortsett från boktryckarkonsten, akupunkturen, pastan, krutet och fyrverkeriet? Platt intet!

Jag vänder mig istället till den västerländska zodiaken och dess tolv stjärntecken – om man blundar för att de som är födda så här års egentligen är ”ormbärare”, det trettonde tecknet.

Där är jag vattuman, och enligt grumliga källor på nätet – försök själv hitta annat än grumliga källor i ämnet astrologi – så går de bra ihop med skyttar, vädurar, vågar, tvillingar och andra vattumän.

Min fru, då, envisas förstås med att inte vara något av detta. Utan oxe. Lejon, skorpioner och stenbockar sägs vara deras melodi. Nå, det där med stjärntecken ska man kanske ta med en nypa salt. Allt är ju ändå bara människor som funderar om andra människor, som någon sa.

Och lille Gossen, han är också vattuman! Äntligen en öppning för oss killar att hålla ihop. Allt kommer att gå bra för far & son, det är jag övertygad om. Så länge vi inte flyttar till Kina.

Nilla Andersson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons