Annons
Nyheter

Tinas stöd gav Andie smärtlindring

Nyheter • Publicerad 14 september 2007
När lilla Stella föddes fanns doulan Tina Thejll med som ett stöd för föräldrarna Andie Willenheimer och Alex Sahlin. Bland annat hjälpte Tina, som även är ammningsrådgivare, till att lägga Stella vid bröstet. BILD: PRIVAT
När lilla Stella föddes fanns doulan Tina Thejll med som ett stöd för föräldrarna Andie Willenheimer och Alex Sahlin. Bland annat hjälpte Tina, som även är ammningsrådgivare, till att lägga Stella vid bröstet. BILD: PRIVATFoto: 
När lilla Stella föddes hade Andie Willenheimer och Alex Sahlin med sig doulan Tina Thejll. BILD: MARK HANLON
När lilla Stella föddes hade Andie Willenheimer och Alex Sahlin med sig doulan Tina Thejll. BILD: MARK HANLONFoto: 
När Andie Willenheimer födde dottern Stella var doulan Tina Thejll med. – Jag minns att jag masserade dig i tio timmar, säger Tina. BILD: MARK HANLON
När Andie Willenheimer födde dottern Stella var doulan Tina Thejll med. – Jag minns att jag masserade dig i tio timmar, säger Tina. BILD: MARK HANLONFoto: 
När lilla Stella föddes hade Andie Willenheimer och Alex Sahlin med sig doulan Tina Thejll. BILD: MARK HANLON
När lilla Stella föddes hade Andie Willenheimer och Alex Sahlin med sig doulan Tina Thejll. BILD: MARK HANLONFoto: 

– Ett lyxigt inslag i förlossningen.

Så beskriver Andie Willenheimer hur det kändes att ha med doulan Tina Thejll när dottern Stella föddes på Umas i slutet av juli 2006.

Annons

– Jag hade läst om doulor på olika mammasajter och tyckte att det lät schysst att kunna ha med den hjälpen under sin förlossning, säger Andie. När en bekant till oss berättade att Tina som är doula bodde i närheten tvekade vi inte en minut utan gick dit direkt.

– Jag minns att det blev ett väldigt spontant möte, inflikar Tina.

Då var Andie i vecka 36. Hon var inte orolig inför förlossningen men hade funderingar precis som alla andra förstföderskor.

– Jag minns inte vad jag tänkte, men jag kan tänka mig att jag var livrädd även om jag försökte att inte låtsas om det, säger Stellas pappa Alex Sahlin med ett litet skratt.

Omhändertagna

– Det kändes skönt att veta att Alex var omhändertagen, säger Andie och lägger en hand på hans knä.

– Ungefär så tänkte jag om dig, fortsätter Alex och tittar kärleksfullt på sin sambo.

Redan två dagar innan Stellas födelse var Tina på plats hemma hos Andie och Alex. Hon sov över hos dem, gav Andie zonterapi och massage.

Men båda tycker att det var just tryggheten i att ha någon med erfarenhet med sig i förlossningsrummet som var den stora vinsten med att anlita Tina som doula.

– Man är ensam en så stor del av tiden eftersom personalen tar hand om flera förlossningar samtidigt, säger Alex. Tina visste hela tiden vad som hände, hon kunde svara på våra frågor och visste inte minst hur lustgasreglagen fungerade.

Annons

– För mig var det skönt att ha ett huvud på varje sida, säger Andie. Att Tina fanns där och hade tid att förklara och massera!

Tina nickar och skrattar.

– Jag minns att jag masserade dig i tio timmar. Du ville att det skulle vara hårt!

Andie är övertygad om att Tinas närvaro gjorde att hon inte behövde någon epiduralbedövning. Massage och peppning tog henne genom värkarna. Att ha med en utomstående person tycker hon inte var något märkvärdigt.

Råd om amning

– Man undersöks ändå av så många olika läkare, barnmorskor och läkarkandidater under graviditeten, resonerar Andie.

Efter förlossningen var Andie i kontakt med Tina några gånger för att få råd om bland annat amningen. Både Andie och Alex känner starkt att de skulle anlita Tina igen.

– Jag känner ännu starkare nu att jag inte skulle vilja vara där själv, säger Alex.

– Ni skulle klara det hur bra som helst själv, säger Tina men visst hade vi roligt.

Alla tre skrattar gott åt minnet av hur Andie började räkna på danska mitt i alltihop.

Annons

– Jag minns ditt ansiktsuttryck när du satt med Stella i famnen och Andie var i duschen, fortsätter Tina och försöker imitera Alex lättade ansikte.

Tinas tillägger att hon har kvar anteckningarna som hon gjorde under hela förlossningen.

– Dem vill jag se, utbrister Andie. Man glömmer så fort!

Text: Nilla Andersson

Bild: Mark Hanlon

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons