Annons
Nyheter

Sverige vs England

Det föds ett barn med Downs syndrom på ungefär 800 födslar. Varför vissa barn får Downs brukar förklaras med slumpen. Alla kvinnor har tusentals ägg varav vissa är defekta. Om ett sådant ägg blir befruktat brukar graviditeten sluta med ett missfall. Vissa är trots allt riktigt livsdugliga och hänger sig tappert kvar under hela graviditeten.
Nyheter • Publicerad 30 september 2009
Foto: 

Nu till det märkliga. Min systerdotter, som bor i England, fick för några månader sedan sitt andra barn – en pojke med Downs syndrom. Så nu är min syster både moster och mormor till barn med Downs syndrom.

Jag tog upp detta med Lisas läkare; hur kunde detta hända i vår relativt lilla familj, med tanke på att det inte är ärftligt? Och med tanke på att det föds ett sådant barn på 800? Bengt, som den kloke läkaren heter, svarade att det visserligen var ovanligt men inte otänkbart. Det är ju inte så att det föds 799 barn och så plopp, kommer ett barn med Downs syndrom, sen föds det 799 till… Det förstås.

Annons

Bara några dagar efter Lisas födelse, medan vi ännu låg kvar på sjukhuset, kom personal från Barnhabiliteringen upp och presenterade sig. De berättade om den hjälp som fanns att få och hur mycket de här barnen kunde lära sig. Man kände sig så väl omhändertagen och hoppet börja åter spira i allt det mörka.

Det ska bli intressant att följa hur det fungerar i det brittiska samhället när man får ett barn med ett funktionshinder. Chocken har nu lagt sig hos systerdottern och hennes man och de har börjat sina nya, stapplande steg i livet med ett annorlunda barn. Jag träffade dem för en tid sedan när de var hemma i Sverige med sina söner och vi kunde redan då konstatera att det var ganska stora skillnader. I fotboll ligger vi kanske inte före England. Men på det här området leder vi definitivt ligan.

Nilla Andersson
Lena Molin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons