Annons
Nyheter

Sven "Plex" Petersson död

En av de mest legendariska sportkommentatorerna, Sven "Plex" Petersson, har avlidit efter en tids sjukdom. "Plex" blev 84 år gammal.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2011
Sven "Plex" Petersson med Ingemar Stenmark.
Sven "Plex" Petersson med Ingemar Stenmark.Foto: 

En av de mest legendariska sportkommentatorerna, Sven "Plex" Petersson, har avlidit efter en tids sjukdom. "Plex" blev 84 år gammal.

Han blev anställd på SVT 1959 och kommenterade bland annat Bob Beamons rekordhopp på 8,90 och Anders Gärderuds guld på 3 000 meter hinder i OS 1976. Mest förknippad är han nog ändå med att ha kommenterat Ingemar Stenmarks framfart i skidbackarna.

Annons

Det var under lördagskvällen som SVT uppgav att kanalens legendariske sportkommentator Sven "Plex" Petersson avlidit. Han startade sin karriär i just SVT och på Sveriges radio.

Efter att ha varit anställd hos SVT i drygt två år ledde han den allra första Sportspegeln 6 januari 1961.

"Han var Sportspegelns första programledare och mannen som tog den alpina sporten och Ingemar Stenmark in i våra vardagsrum", säger SVT Sports chef Per Yng till SVT:s hemsida.

"Han var Vasaloppet och kepsen och kanske den störste av alla i den tidiga pionjärsandan inom SVT Sport"

En av de andra stora evenemangen som han kommer att vara ihågkommen för är när han kommenterade nyårsbackhoppningen i Garmisch-Partenkirchen.

Det sista framträdandet för "Plex" var när han deltog i jubileumssändningen för Sportspegeln i januari i år.

"SVT Sport har stor sorg och känner stor tacksamhet", säger Yng.

Ann Gäre
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons