Annons
Nyheter

Svår nöt hitta på namn till barn

Att namnge sitt nyfödda barn kan vara en knepig fråga. Det händer att föräldrar måste hotas med böter för att få ur sig ett namn.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2008
Att namnge sitt nyfödda barn kan vara en knepig fråga. Det händer att föräldrar måste hotas med böter för att få ur sig ett namn. Det är oklart om barnet på bilden ännu fått något namn. Arkivbild: Scanpix
Att namnge sitt nyfödda barn kan vara en knepig fråga. Det händer att föräldrar måste hotas med böter för att få ur sig ett namn. Det är oklart om barnet på bilden ännu fått något namn. Arkivbild: ScanpixFoto: 

- Det finns barn som blir flera år gamla utan att ha namn, säger Lars Tegenfeldt, rättslig expert inom folkbokföring på Skatteverket, till TT.Enligt reglerna ska föräldrar anmäla sitt nyfödda barns namn till folkbokföringen inom tre månader. Om så inte sker skickas ett antal påminnelser. Händer ändå inget kan Skatteverket hota med ett vitesföreläggande, det vill säga att anmäla fallet till länsrätten för utdömande av straffavgift. Det är dock bara några enstaka fall om året som går så långt.- Det är individuellt för respektive region hur länge man håller på och skickar påminnelser. Men tanken är att man ska försöka lirka fram en namnanmälan, säger Tegenfeldt.Enligt Tegenfeldt finns det gissningsvis tre kategorier av mammor och pappor som misslyckas med namnanmälan: Dels de som inte kan komma överens om vad de ska kalla sin avkomma, dels ensamstående föräldrar som inte är kapabla att ta ett namnbeslut (till exempel svårt sjuka eller missbrukare) och dels de enstaka fall som bestämt sig för att inte ha någon kontakt med Skatteverket.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons